8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGrevă birocratică pentru eficientizarea sănătăţii

Grevă birocratică pentru eficientizarea sănătăţii

Peste şase luni, medicii vor protesta… şi nu oricum. Vor refuza să mai semneze vreun document pentru instituţiile statului.

Medicii ameninţă cu proteste fără precedent dacă în următoarele şase luni guvernanţii nu vor lua măsuri concrete pentru redresarea sistemului sanitar.

„Populaţia este nemulţumită de calitatea actului medical, iar angajaţii din sistemul sanitar sunt, la rândul lor, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru. Oferim guvernului posibilitatea să redreseze situaţia până nu este prea târziu şi le oferim pentru aceasta un termen. Dacă în şase luni nu vor fi luate măsuri concrete, vom recurge la proteste“, a declarat vineri dr. Mihai Florea, preşedintele Sindicatului Medicilor „Pro Medica“ din Craiova, în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat conducerile „Pro Medica“, Colegiului Medicilor Dolj, Federaţiei Sindicatelor „Hipocrat“ din România şi reprezentanţi ai CSDR, bloc sindical la care sunt afiliate cele două organizaţii sindicale amintite şi care va susţine acţiunea la nivel naţional.

Pentru a nu afecta actul medical, medicii vor organiza un protest inedit pe care l-au numit „grevă birocratică“. „Greva birocratică înseamnă că vom îngriji pacienţii, dar nu vom mai furniza nici un fel de documente instituţiilor statului: certificate auto sau de căsătorie, dovezi pentru Casa de Asigurări de Sănătate, documente medico-legale etc.“, a explicat Mihai Florea.

 

Medicul va fi remunerat în funcţie de calitatea aparatului

 

Preşedintele Colegiului Medicilor Dolj, dr. Doru Dobrescu, a accentuat necesitatea aplicării unor măsuri de reformă, dezbrăcate de conţinut politic, şi a criticat Ministerul Sănătăţii pentru o serie de decizii politicianiste. Una dintre acestea a fost alocarea unor sume exorbitante (o jumătate de miliard de euro) pentru ca ministerul să afle ce ştia deja, că populaţia suferă de diabet şi anemie, când banii puteau fi folosiţi pentru depistarea cancerului colo-rectal, de prostată, de col uterin, cancerului de sân sau hepatitelor virale.

Dobrescu a vorbit şi de ideea ministrului sănătăţii de salarizare a medicilor după performanţe, considerând-o o idee mai mult decât păguboasă. „Ce înseamnă performanţă profesională? Păi, simplu, iei un medic mai nepregătit profesional şi îl trimiţi în străinătate, unde îi dai posibilitatea să lucreze cu aparatură modernă. În felul acesta devine performant. Pentru că performanţa este dată de aparatură, la noi un medic bun nu va putea să facă performanţă, neavând cu ce să lucreze“.

Deşi există multă aparatură veche, dar şi nouă, acestea nu funcţionează în egală măsură, susţine Dobrescu, pentru că nu se vrea acest lucru: „Aparatura nu este performantă la noi, în aceeaşi idee în care au devenit neperformante unităţile industriale mari din ţară, ca să poată fi vândute. Aparatele sunt distruse pentru că nu se iau piese, nu se încheie contracte de service. În general, nu se face ceea ce trebuie, în ideea unor privatizări“.

 

Probleme

 

Concluziile medicilor despre felul în care este gestionat sistemul sanitar sunt mai mult decât îngrijorătoare. Ei au acuzat, printre altele, managementul defectuos, imoral şi ilegal, ingerinţa factorului politic în managementul resurselor umane din medicină, indiferenţa faţă de migrarea masivă a forţei de muncă. Au fost amintite, de asemenea, corupţia din domeniul medical, subfinanţarea cronică a sistemului, nivelul foarte scăzut al salariilor, lipsa facilităţilor pentru cadrele medicale şi lipsa unui program de reorganizare a medicinei, legislaţia foarte puţin cunoscută, dar foarte stufoasă, caracterul formal al dialogului social.

 

Propuneri

 

Medicii vor oferi guvernului un răgaz de şase luni pentru a aplica măsurile de reabilitare a sistemului sanitar, înainte de declanşarea protestului. Ei s-au oferit chiar să le dea o mână de ajutor guvernanţilor, venind cu o serie de propuneri în acest sens. Propunerile sunt structurate pe patru capitole esenţiale: calitatea personalului medical, sursele de finanţare şi utilizarea banilor din sistem, organizarea medicală pe instituţii şi pe tipuri de servicii medicale oferite populaţiei şi legislaţia care să reglementeze aceste capitole.

Propunerile medicilor vor ajunge la guvern şi parlament, preşedintele României şi, în ultimă instanţă, la forurile europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII