10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVictimele promoţiilor

Victimele promoţiilor

O nouă modalitate de a stoarce bani nemunciţi de la oameni câştigă teren şi în Dolj. Este vorba de false câştiguri, pentru livrarea cărora se cer diferite sume de bani.

Dacă primiţi un e-mail în care sunteţi anunţat că sunteţi fericitul câştigător al unui laptop, monitor sau scuter, gândiţi-vă bine înainte de a răspunde. Aceasta este altă modalitate de a obţine uşor diferite sume de bani de la persoanele credule. Modul de operare este destul de simplu. Un anume Cosmin Biţă sau Luca Giovanni te anunţă că ai câştigat un premiu. Dacă se răspunde la respectivul e-mail, urmează înştiinţarea că premiul va fi livrat numai după achitarea unei taxe care reprezintă contravaloarea transportului premiului şi trimiterea chitanţei la un număr de fax. Un craiovean a fost foarte aproape de a trimite banii ceruţi, însă a avut inspiraţia să verifice. „Soţia mea insista să dau banii, că nu e o sumă mare. M-am gândit să verific totuşi. Am încercat să apelez la acel număr de fax, dar nu suna. Sunt convins că este vorba de o escrocherie şi aş vrea să se afle, ca nu cumva alţi oameni să fie înşelaţi“, a explicat C.B., din Craiova.

Promoţii cu scutere

 

Totul începe cu un e-mail prin care sunteţi anunţat că aţi câştigat un scuter. „Doresc prin acest e-mail să vă anunţ că pentru inaugurarea noastră ce va avea loc în luna noiembrie şi pentru succesul pe piaţa românească se oferă premii constând în şapte scutere PIAGGIO. Vreau să vă anunţ că sunteţi fericitul câştigător al unuia dintre aceste superbe scutere, fiecare având o valoare de 1.340 de euro. Adresa dumneavoastră de e-mail a fost aleasă aleatoriu din baza de date a providerului de internet“, este scris în e-mailul care, chipurile, promovează deschiderea unui lanţ de restaurante în ţara noastră.

Dacă acela care a primit e-mailul se decide să răspundă, primeşte instrucţiunile pentru ridicarea premiului şi… detaliile despre taxa de transport. Ca să ridici „superbul“ scuter, trebuie doar să achiţi 32 de lei, contravaloarea taxei de transport. Este indicat aici un număr de card pe numele lui Tomaziu Ediszon. După ce banii ajung în cont, chitanţa de la bancă trebuie trimisă la un număr de fax. Dacă totuşi insişti să ridici premiul personal, fără a apela la poştă, îţi este trimisă o justificare bine ticluită, prin care eşti înştiinţat că „regulamentul de expediere a premiului a fost deja stabilit“ şi numai cu chitanţa emisă de Banc Post se poate ridica premiul.

 

Card pe identitate falsă

 

Poliţiştii spun că nu au primit nici o plângere până acum în legătură cu această nouă metodă de înşelătorie şi îi sfătuiesc pe doljeni să nu răspundă la astfel de e-mail-uri. „Oamenii trebuie să înţeleagă că nimeni nu oferă bani sau premii degeaba şi nu trebuie să răspundă la astfel de cereri pentru că este destul de probabil să fie o înşelătorie“, a declarat subcomisarul Leonard Băndoi, şeful Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj. Acesta a mai spus că se fac verificări în acest caz, dar, cel mai probabil, acel card este deschis cu date false şi este aproape imposibil să ajungi la deţinătorul lui. Poliţiştii îi roagă pe doljeni să-i sesizeze când sunt ţintele unor astfel de tentative de fraudă.

Alte promoţii

În alte judeţe ale ţării au fost tentative de fraudă şi cu premii constând în monitoare, laptopuri, camere video, telefoane şi altele. În acest caz, e-mailul era trimis de Cosmin Biţă, care cerea pentru trimiterea premiilor sume cuprinse între 17 şi 34 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU