20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDascălii se ceartă pe bani

Dascălii se ceartă pe bani

Între unităţile de învăţământ doljene, dar şi în interiorul lor mocnesc conflicte din cauza banilor. O ordonanţă de urgenţă şi o lege, prin care dascălii cu gradul I primesc 10% în plus la salariul de bază, bagă zâzanie între profesori. Unii şi-au primit banii din ianuarie, când a apărut ordonanţa, iar alţii, din luna iulie, când a apărut legea.

Ordonanţa de urgenţă nr. 11/2007 din ianuarie şi Legea nr. 220/2007 din iunie, prin care cadrele didactice cu gradul I primesc 10% din salariu, i-au pus în încurcătură pe directorii unităţilor de învăţământ doljene. Sfătuiţi de unii sindicalişti fie să respecte ordonanţa şi să le dea banii dascălilor din ianuarie, fie să aplice legea şi să le dea din iulie, aşa cum i-au îndrumat alţi sindicalişti, directorii nu au găsit răspuns nici la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, nici la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Acesta, printr-o adresă oficială trimisă sindicatelor doljene şi la ISJ, „opinează“ că directorii ar trebui să respecte legea, atât ministerul, cât şi inspectoratul aruncând pisica în curtea şcolilor. „Nu am făcut o notă scrisă către şcoli, prin care să comunicăm faptul că ministerul ne-a sfătuit să se acorde banii odată cu intrarea în vigoare a legii, ci le-am comunicat acest lucru la şedinţa cu directorii, urmând ca sindicatele să facă alte precizări. Opinia mea este că ar trebui respectată legea şi sunt convinsă că se va ajunge la un punct de vedere comun şi oamenii vor beneficia de aceste drepturi. Oricum, şcolile îşi asumă răspunderea“, a spus Ersilia Oprescu, inspector şcolar general cu delegaţie la ISJ Dolj.

 

Directorii, puşi pe interpretat legi

 

Fiecare director a aplicat fie ordonanţa, fie legea, dascălii din unele şcoli luând mai mulţi bani decât alţii. Diferenţe salariale au apărut nu numai între unităţile de învăţământ, ci şi în interiorul acestora, cum ar fi cazul Grădinţei nr. 43 din Craiova, unde liderul de sindicat i-a întrebat pe cei ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), filiala Federaţiei „Spiru Haret“, cum este posibil să se facă asemenea discriminări salariale. „Nu cred că este normal ca unii să primească banii din ianuarie, iar alţii din iulie, în funcţie de sindicatul din care fac parte. Deja au început să apară discuţii la noi la grădiniţă şi nu vreau să ştiu ce se poate face“, a spus Georgeta Gavrilescu, liderul de sindicat de la Grădiniţa nr. 43 din Craiova.

Întrebată de reprezentanţii presei care este situaţia la grădiniţa respectivă, Georgeta Gavrilescu a răspuns: „Nu am nimic de declarat. Am pus şi eu problema aşa, ipotetic. Nu am ce să declar în presă“. Situaţia „ipotetică“ prezentată de liderul de sindicat de la Grădiniţa nr. 43 a fost negată şi de contabilul unităţii, care, contactat telefonic, nu a vrut să îşi dea numele şi a declarat: „Nu este adevărat ce spune doamna. Noi nu am făcut altceva decât să aplicăm legea“.

 

„Vina aparţine ministerului“

 

Reprezentanţii SIP Dolj susţin majorarea salariilor cu 10% din 21 iulie, data intrării în vigoare a legii, în timp ce reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj spun că salariile pentru dascălii cu gradul didactic I ar fi trebuit majorate de la 1 ianuarie 2007. Singurul vinovat pare să fie Ministerul Educaţiei, care nu a reuşit să lămurească problema.

„Vina aparţine ministerului, care nu a reuşit să reglementeze sau să explice cum trebuie aplicate aceste legi. Directorii trebuie însă să înţeleagă că nu se fac plăţi în funcţie de apartenenţa sindicală“, a precizat Ion Bebe Cepoi, preşedintele SIP Dolj.

Diferenţe salariale sunt în şcolile doljene şi între absolvenţii cu studii superioare cu un an, doi vechime în învăţământ şi cei care abia au intrat în sistem şi nu au avut timp să acţioneze în instanţă unitatea şcolară pentru acordarea salariului minim de 880 de lei pentru absolvenţii cu studii superioare, conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat între confederaţiile sindicale şi patronate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII