Dascălii se ceartă pe bani

Autori


Între unităţile de învăţământ doljene, dar şi în interiorul lor mocnesc conflicte din cauza banilor. O ordonanţă de urgenţă şi o lege, prin care dascălii cu gradul I primesc 10% în plus la salariul de bază, bagă zâzanie între profesori. Unii şi-au primit banii din ianuarie, când a apărut ordonanţa, iar alţii, din luna iulie, când a apărut legea.

Ordonanţa de urgenţă nr. 11/2007 din ianuarie şi Legea nr. 220/2007 din iunie, prin care cadrele didactice cu gradul I primesc 10% din salariu, i-au pus în încurcătură pe directorii unităţilor de învăţământ doljene. Sfătuiţi de unii sindicalişti fie să respecte ordonanţa şi să le dea banii dascălilor din ianuarie, fie să aplice legea şi să le dea din iulie, aşa cum i-au îndrumat alţi sindicalişti, directorii nu au găsit răspuns nici la Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, nici la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Acesta, printr-o adresă oficială trimisă sindicatelor doljene şi la ISJ, „opinează“ că directorii ar trebui să respecte legea, atât ministerul, cât şi inspectoratul aruncând pisica în curtea şcolilor. „Nu am făcut o notă scrisă către şcoli, prin care să comunicăm faptul că ministerul ne-a sfătuit să se acorde banii odată cu intrarea în vigoare a legii, ci le-am comunicat acest lucru la şedinţa cu directorii, urmând ca sindicatele să facă alte precizări. Opinia mea este că ar trebui respectată legea şi sunt convinsă că se va ajunge la un punct de vedere comun şi oamenii vor beneficia de aceste drepturi. Oricum, şcolile îşi asumă răspunderea“, a spus Ersilia Oprescu, inspector şcolar general cu delegaţie la ISJ Dolj.

 

Directorii, puşi pe interpretat legi

 

Fiecare director a aplicat fie ordonanţa, fie legea, dascălii din unele şcoli luând mai mulţi bani decât alţii. Diferenţe salariale au apărut nu numai între unităţile de învăţământ, ci şi în interiorul acestora, cum ar fi cazul Grădinţei nr. 43 din Craiova, unde liderul de sindicat i-a întrebat pe cei ai Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP), filiala Federaţiei „Spiru Haret“, cum este posibil să se facă asemenea discriminări salariale. „Nu cred că este normal ca unii să primească banii din ianuarie, iar alţii din iulie, în funcţie de sindicatul din care fac parte. Deja au început să apară discuţii la noi la grădiniţă şi nu vreau să ştiu ce se poate face“, a spus Georgeta Gavrilescu, liderul de sindicat de la Grădiniţa nr. 43 din Craiova.

Întrebată de reprezentanţii presei care este situaţia la grădiniţa respectivă, Georgeta Gavrilescu a răspuns: „Nu am nimic de declarat. Am pus şi eu problema aşa, ipotetic. Nu am ce să declar în presă“. Situaţia „ipotetică“ prezentată de liderul de sindicat de la Grădiniţa nr. 43 a fost negată şi de contabilul unităţii, care, contactat telefonic, nu a vrut să îşi dea numele şi a declarat: „Nu este adevărat ce spune doamna. Noi nu am făcut altceva decât să aplicăm legea“.


 

„Vina aparţine ministerului“

 

Reprezentanţii SIP Dolj susţin majorarea salariilor cu 10% din 21 iulie, data intrării în vigoare a legii, în timp ce reprezentanţii Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj spun că salariile pentru dascălii cu gradul didactic I ar fi trebuit majorate de la 1 ianuarie 2007. Singurul vinovat pare să fie Ministerul Educaţiei, care nu a reuşit să lămurească problema.

„Vina aparţine ministerului, care nu a reuşit să reglementeze sau să explice cum trebuie aplicate aceste legi. Directorii trebuie însă să înţeleagă că nu se fac plăţi în funcţie de apartenenţa sindicală“, a precizat Ion Bebe Cepoi, preşedintele SIP Dolj.

Diferenţe salariale sunt în şcolile doljene şi între absolvenţii cu studii superioare cu un an, doi vechime în învăţământ şi cei care abia au intrat în sistem şi nu au avut timp să acţioneze în instanţă unitatea şcolară pentru acordarea salariului minim de 880 de lei pentru absolvenţii cu studii superioare, conform Contractului Colectiv de Muncă încheiat între confederaţiile sindicale şi patronate.Comenteaza acum

4 Comentarii

  1. marius said:

    De ce numai profesorii cu gradul I sa primeasca 10 la suta si ceilalti nu?Ei oricum au salariile mai mari!Asta nu e discriminare?

  2. saleni said:

    dar de ce directorii sa aiba salarii asa de mari , fata de profesori . Ieri o comisie din ISJ dolj venita in vizita la scolile din Dabuleni , nu a gasit nici un director prin scoli. Fiind toti inscrisi in partidul democrat , si sâmbata se asteapta vizita lui M,J.marinescu în localitate, va las sa trageti concluzii…

  3. Un pedagog de scoala noua said:

    Parca numai la Dabuleni nu stau directorii prin scoli … Au salarii enorme, sunt degrevati total de ore, in schimb scolile arata groaznic, nu fac nimic. Dar fiind toti membrii PD, pusi de domnisoara Busoi, stau linistiti. Nu se atinge nimeni de ei.

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 16 noiembrie 2007

Actualitate

» Legea îi permite preşedintelui să apară la TVR vinerea viitoare
» Cardurile CEC nu vor funcţiona începând din noaptea de vineri până duminică
» Mentenanţa centrului, aur pentru RAADPFL
» S-a inaugurat Poliţia din Rastu Nou
» Dezbinaţi de dezastru
» Ministerul Internelor a lansat în dezbatere publică un proiect de cod de procedură administrativă
» Concurs de dans sportiv la Craiova
» Băsescu nu vrea să fie în cârdăşie cu politicienii cu cazier
» Peste 1.500 de italieni au semnat o petiţie a intelectualilor împotriva rasismului
» Lupta anticorupţie, întoarsă din drum

Local

» Am mai dat un calculator la Tombola Abonaţilor
» Scurte ştiri
» Conflict sângeros între vecini în Boişoara
» Colegiul „Mircea cel Bătrân“, partener european
» Ziua Naţională fără Tutun
» Corpul de Control al Guvernului, în Vâlcea
» Începe lupta pentru salariile de merit
» Ministerul Educaţiei sprijină învăţământul postliceal
» Evaziune de 57,1 milioane de lei
» Bătrân accidentat grav de o căruţă
» Scurte ştiri
» Victimele promoţiilor
» Un mort şi trei răniţi într-un accident rutier
» Termoficarea a scăpat ca prin urechile acului
» Dascălii se ceartă pe bani
» Adrian Cioroianu, nesancţionat pentru declaraţiile sale

Dolj

» Parteneriat pentru îngrijirea copiilor

Sport

» Bute îl vede campion şi pe Adrian Diaconu
» Andrei şi Miskovic, indisponibili
» Românii debutează cu Cehia
» Craiovenii joacă astăzi
» Daţi de pământ cu Ferencvaros!
» Vâlcenii se bat doar la promovare
» Pandurii şi-au asigurat banii pe 2008
» Staicu nu are nici o treabă cu fotbalul
» Alb-albaştrii au pupat icoana
» Juveţii, în grevă japoneză
» Ştiinţa, pe podium în 2010
» Roşu a pus umărul la victoria Huelvei
» Domenech ascunde telecomenzile jucătorilor
» Prandelli îl munceşte pe Mutu
» Brigadă din Ucraina la meciul România – Malta
» Plautz fluieră pe Vasil Levski
» Naţionala a plecat la Sofia
» Bulgarii nu acceptă mâna întinsă de tricolori

Bani & Afaceri

» Poprire pe conturile Ştiinţei
» Elprest, o afacere cu simţ de răspundere
» Craiova vrea 160 de milioane de euro de la UE

Opinii

» Jongleriile aleşilor noştri
» Un american la Bucureşti

Top