24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolarii şi preşcolarii, lăsaţi fără lapte

Şcolarii şi preşcolarii, lăsaţi fără lapte

Aproximativ 28.000 de şcolari şi preşcolari din judeţul Vâlcea nu primesc laptele oferit gratuit de guvern. Deşi anul şcolar a început de două luni, copiii nu au primit produse lactate în nici o zi, ci numai cornuri.

VÂLCEA. Derularea programului „Cornul şi laptele“ a debutat cu stângul în acest an şcolar în judeţul Vâlcea. Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea a organizat mai multe licitaţii pentru a găsi firme care să se ocupe de furnizarea cornului şi a laptelui. În urma acestora a fost aleasă o societate din judeţul Argeş care să asigure cornul elevilor, dar nu a fost selectată nici o firmă care să le dea micuţilor şi laptele. „În ultima perioadă tot primesc săgeţi pentru că şcolarii şi preşcolarii nu primesc lapte. Asta nu înseamnă că, dacă nu primesc lapte, el a fost băut de cineva. Nimeni nu a băut laptele. E neplăcut că nu am putut să contractăm o firmă care să se ocupe de livrarea produselor lactate din cauza unor proceduri făcute de lege. În Vâlcea sunt în jur de 28.000 de copii care trebuie să beneficieze zilnic de lapte“, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Dumitru Buşe, preşedintele CJ Vâlcea.

Nu sunt firme care să livreze lapte UHT

 

Şeful judeţului a explicat că a încercat să găsească o firmă care să se ocupe de aprovizionarea şi livrarea produselor lactate, dar că problema nu a putut fi rezolvată până în prezent. „Am organizat de două ori licitaţii, dar nu am reuşit nimic. Nu am reuşit pentru că HG nr. 1052/2004 spune ca aprovizionarea să se facă doar cu lapte UHT şi restricţionează în acelaşi timp participarea la licitaţii a ofertanţilor care furnizează alte produse pasteurizate. La noi, firmele care au participat la licitaţie nu au avut decât lapte pasteurizat şi legea nu permite acest lucru“, a spus Dumitru Buşe. Societăţile participante la licitaţii care nu au lapte UHT şi sunt respinse fac contestaţii la Consiliul Naţional de Selecţionare a Contestaţiilor (CNSC) Bucureşti. „Sunt patru firme care tot participă la licitaţii, dar, dacă nu au lapte UHT, nu rezolvăm nimic. Ele sunt respinse pentru că au produse lactate pasteurizate, după care ne contestă la CNSC Bucureşti. Eu sper să rezolvăm această problemă până la sfârşitul lunii. Copiii nu vor mai primi laptele din urmă“, a susţinut Buşe.

Preşedintele CJ a ţinut să precizeze că banii alocaţi pentru lapte nu au fost folosiţi şi judeţul nici nu i-a primit de la bugetul de stat pentru că programul nu s-a derulat.

 

Buşe încearcă să convingă primarii să ia laptele şi cornul

 

Şeful judeţului consideră că problema cornului şi a laptelui ar putea fi rezolvată mult mai uşor la nivelul comunelor. Acesta încearcă în prezent să convingă autorităţile locale să se ocupe de acest program. „În mai toate comunele există o brutărie care se poate ocupa de aprovizionarea cu cornuri a elevilor. Cu atâtea brutării în judeţ, am ajuns ca o firmă din altă parte să asigure cornul elevilor. Poate fi găsită şi o societate care să distribuie produse lactate în mai multe localităţi“, a afirmat preşedintele CJ.

El susţine că procedura de licitaţie pentru acest program e mult mai simplă decât cea organizată de CJ şi instituţia nu ar mai fi în postura de a mai fi contestată. Buşe speră ca, în urma discuţiilor, să îi convingă pe primari să se organizeze aceste licitaţii la nivel de comune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS