12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrattini, criticat în Parlamentul European

Frattini, criticat în Parlamentul European

Comisarul european care se ocupă de problemele imigraţiei, Franco Frattini, a fost ţinta unui tir de critici luni, în Parlamentul European, pentru comentariile sale considerate părtinitoare făcute în legătură cu recenta controversă dintre România şi Italia, pe tema romilor.

În cursul dezbaterii special organizate luni pe marginea controversei dintre Italia şi România pe tema romilor, mai mulţi vorbitori l-au acuzat pe Franco Frattini – membru al Partidului de centru-dreapta Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi, în al cărui guvern a fost ministru de externe – că dă frâu liber opiniilor sale din oportunism politic, nesocotindu-şi datoria ce decurge din funcţia de comisar european, de a fi mai rezervat. „Nu trebuie să fiţi părtinitor şi Adunarea vă cere să vă concentraţi asupra activităţii din prezent (cea de comisar european – n.r.) şi nu asupra responsabilităţilor dumneavoastră viitoare“ în cazul unei reîntoarceri la putere a lui Silvio Berlusconi în Italia, a declarat preşedintele grupului liberalilor din Parlamentul European (ALDE), Graham Watson.

În numele Partidului Socialist European (PES), eurodeputatul italian Giovanni Pittella a spus că Frattini „şi-a amestecat rolul de comisar european cu cel de om politic al opoziţiei“ italiene. „Ar fi fost mai bine să recurgă la funcţia sa pentru a aplana tensiunile“, a recomandat Pittela, în timp ce Verzii l-au acuzat pe Frattini că a avut „două feţe“ pe tot parcursul polemicii.

 

„Este inacceptabil să folosească această tragedie pentru a-şi face imagine“

 

Socialiştii europeni l-au criticat pe Frattini pentru remarcele controversate pe care le-a făcut referitor la situaţia din Italia în urma presupusei crime comise de romul de naţionalitate română Nicolae Romulus Mailat.

Potrivit liderului PSE, Martin Schulz, comisarul european a „exacerbat o problemă în loc să o rezolve“, cerând distrugerea taberelor de romi de la periferia capitalei italiene. „Mă aştept ca domnul Frattini, în calitatea sa de comisar european, să facă eforturi să calmeze situaţia şi să dea dovadă de o mai mare sensibilitate. El ar trebui să respecte legea europeană, dar declaraţiile sale au fost contrare legii“, a spus Schulz. „Este inacceptabil ca domnul Frattini să folosească această tragedie pentru a-şi face imagine de proeminent politician de centru-dreapta“, a adăugat liderul socialiştilor din Parlamentul European. Aceştia au făcut un apel pentru adoptarea unei rezoluţii pe tema crizei apărute între Italia şi România.

Socialiştii italieni şi români au dat publicităţii săptămâna trecută o declaraţie în care spuneau că au stabilit o bază comună în privinţa crizei. Grupul socialist a salutat întâlnirea de săptămâna trecută dintre premierii italian şi român şi au sprijinit apelul lor pentru implicarea Uniunii Europene în rezolvarea problemelor comunităţii rome. „Nici un act de violenţă nu trebuie iertat. Ţările au dreptul să se protejeze, iar criminalii trebuie deferiţi justiţiei. Dar faptul că un criminal aparţine unei anumite minorităţi europene nu trebuie să adauge o nouă dimensiune discriminării existente a acestor oameni, mai ales în noile state membre“, a spus vicepreşedintele PSE, Jan Marinus Wiersma.

Acesta crede că romii îşi părăsesc ţările de origine fiindcă nu s-a făcut nimic pentru reducerea excluziunii lor sociale şi pentru că sunt discriminaţi. „Acest Parlament European a cerut şi a obţinut promisiunea de la noile state membre că se vor ocupa de această problemă“, a mai spus socialistul european, adăugând că, atunci când este vorba despre migraţie, UE trebuie să examineze efectele negative ale acesteia şi să îi caute cauzele.

 

„Există tendinţa de a se escalada nejustificat această situaţie“

 

La rândul său, vicepreşedintele grupului popularilor europeni PPE-DE, Marian-Jean Marinescu (PD), a luat cuvântul, spunând că a constatat că „există tendinţa de a se escalada nejustificat această situaţie, alimentată şi de declaraţii politicianiste şi xenofobe proferate de unii oameni politici, ceea ce nu poate decât să înteţească ura şi intoleranţa“. „Sunt îngrijorat de faptul că, din informaţiile publicate, până în prezent au fost expulzaţi din Italia numai cetăţeni români“, le-a spus Marinescu colegilor săi de la Strasbourg.

Europarlamentarul român a cerut Comisiei Europene să revizuiască priorităţile şi mecanismele Fondului Social European, pentru extinderea finanţării de acţiuni comune care să contribuie la incluziunea socială a minorităţii rome. De asemenea, Marinescu a solicitat Comisiei Europene „să analizeze în regim de urgenţă conformitatea cu legislaţia europeană a decretului-lege emis de autorităţile italiene şi să dea asigurări că implementarea oricăror prevederi de acest gen nu va degenera în abuzuri îndreptate împotriva oamenilor cinstiţi, oricare ar fi cetăţenia lor“.

 

„Am un profund respect pentru populaţia română“

 

În faţa Parlamentului European reunit în sesiune plenară, Frattini a răspuns, reproşându-le celor care îl criticau că au rupt din context o frază din interviul acordat unui cotidian italian. El a dat asigurări că are un „profund respect pentru populaţia română“. Comisarul a condamnat din nou actele de xenofobie împotriva romilor, care au urmat agresării Giovannei Reggiani. Comisia va examina „îndeaproape“ aplicarea în Italia a decretului adoptat de guvern în vederea îndepărtării de pe teritoriul italian a cetăţenilor comunitari, a spus Frattini.

Comisarul a subliniat, de asemenea, responsabilitatea comunităţii de romi în ceea ce priveşte suferinţele membrilor săi instalaţi în ţările Uniunii Europene. Ei sunt supuşi unei duble discriminări – sunt victime ale prejudecăţilor şi ale drepturilor fundamentale, inclusiv în propria comunitate, trimiţând copii neglijaţi pe străzi, care trăiesc în condiţii foarte dificile şi abia sunt toleraţi în Europa, şi foarte des sunt împinşi către infracţionalitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII