16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCriză de filme pentru radiografii

Criză de filme pentru radiografii

Medicii de la Spitalul de Urgenţă Craiova trimit bolnavii acasă, pentru că nu-i pot diagnostica din cauza lipsei filmelor radiologice. Sindicatele acuză conducerea că falimentează deliberat radiologia.

Trei bolnavi din Clinica de neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Craiova au fost externaţi ieri pentru că nu au putut fi diagnosticaţi. Motivul, serviciul de radiologie a terminat filmele radiologice, aşa că nu a funcţionat toată ziua decât pentru bolnavii din urgenţă. Toţi bolnavii internaţi în spital şi cei trimişi de policlinică au fost întorşi din drum ieri.

Din cele şase cabinete de radiologie, doar unul funcţiona, şi acela doar pentru urgenţe. Din când în când, câte un bolnav, însoţit de o asistentă de pe secţie, bătea timid la uşa unuia dintre aceste cabinete. Chiar dacă venise cu recomandare din partea medicului curant, bolnavul era refuzat politicos de cadrele medicale şi era invitat să revină a doua zi. „De azi (ieri – n.r.) dimineaţă am trimis deja trei bolnavi acasă. Nu pot să-i ţin degeaba în spital. Ca să-i pot opera, trebuie mai întâi să aflu de ce sunt bolnavi şi nu am cum, dacă nu le pot face nici măcar o radiografie“, a spus dr. Alexandru Cameniţă, unul dintre medicii care s-au trezit cu pacienţii returnaţi.

 

Radiografia, principalul mijloc de diagnostic

 

Medicii radiologi au făcut şi ei act de prezenţă. Deşi au venit la serviciu, nu şi-au putut desfăşura activitatea, dar au putut specula în voie motivele crizei. „Stăm, că n-avem filme. Iar când avem filme, nu merg aparatele. Cred că se urmăreşte falimentarea spitalelor publice. Altfel nu-mi explic de ce policlinicile particulare au fonduri mult mai mari pentru serviciile de radiologie. Duceţi-vă acum în orice cabinet privat care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi veţi vedea că se fac radiografii“, a spus dr. Dan Herţog, medic radiolog.

Medicii spun că radiografia este principala cale de diagnostic. Cele mai multe clinici apelează la serviciile de radiologie, dar în special chirurgia, ortopedia, ginecologia şi neurochirurgia.

„Radiologia este principala metodă de diagnostic. Fără diagnostic, un bolnav nu are ce să caute în spital“, a mai spus dr. Herţog.

 

„S-au făcut comenzi“

 

În timp ce cadrele medicale se tem că lipsa filmelor de radiologie ar putea falimenta spitalul, conducerea unităţii sanitare a încercat să minimalizeze problema. Mariana Trică, directoarea de îngrijiri, a spus că este prima dată când lipsesc filme, dintr-un motiv obiectiv. „S-au făcut comenzi, dar nu au fost onorate până acum. De luni, onorăm doar urgenţele, iar celelalte cazuri le lăsăm să aştepte până miercuri, când avem promisiuni că ne vor fi livrate filmele“, a spus Mariana Trică.

Asistentul-şef de la radiologie a întărit cele spuse de superiorul său şi a spus că există şi alte metode de diagnostic, aşa că nu pricepe de ce se face atâta tam-tam. Când a fost întrebată însă de ce nu s-a făcut comandă mai devreme, Mariana Trică a tăcut.

 

Bolnavii pleacă din spital

 

În acest timp, bolnavii care aşteptau să intre în cabinetele din policlinică aflaseră că nu vor putea să facă radiografii în spital, aşa că au început să plece la policlinici particulare. „Am fost în policlinică şi de acolo mi-au dat trimitere să-mi fac radiografie la particular. Dacă ştiam că nu se poate la spital, nu mai pierdeam vremea pe aici. Mă duceam de la început acolo. Mă vedea doctorul şi făceam şi toate analizele“, a spus Dan Olteanu, un bolnav care tocmai ieşise de la cabinetul de ortopedie.

Nici bolnavii internaţi nu erau mai fericiţi. „Am luat bani de acasă, ca să-mi cumpăr medicamente. M-au costat un milion de lei. Fotografie la picior nu mi-au făcut, că nu aveau cu ce. Dar mi-or da maică înapoi banii când oi ieşi din spital? Că sunt şi eu bătrână, vai de mama mea, şi asta e toată pensia pe care o am“, a spus Maria Băileşteanu, o bătrână de 82 de ani, internată în Clinica de ortopedie.

 

Sănătatea oamenilor, o afacere

 

Sindicatul Medicilor „Pro Medica“ se teme însă că falimentarea radiologiei a fost pregătită chiar de conducerea spitalului, care vrea să externalizeze acest serviciu cu orice preţ, chiar dacă acest preţ ar fi sănătatea bolnavilor.

„Mă tem că este vorba de o falsă criză. Secţia este lăsată intenţionat fără filme, pentru ca actuala conducere să poată să spună că nu merge treaba la radiologie şi să realizeze ceea ce a urmărit de la început, externalizarea secţiei. Sindicatul Medicilor nu-şi va da niciodată acordul pentru această externalizare“, a spus dr. Mihai Florea, liderul Sindicatului Medicilor „Pro Medica“.

Florea a mai spus că problemele la radiologie sunt mai vechi decât recunoaşte conducerea spitalului, fiind semnalate de foarte mulţi medici din spital.

Pe bolnavii de la Spitalul de Urgenţă îi interesează prea puţin culisele acestor jocuri de interese în care au fost implicaţi fără voie. Suferinţa lor nu interesează pe nimeni, atâta timp cât îşi plătesc asigurările obligatorii de sănătate, iar atunci când ajung în spital sunt puşi să-şi cumpere tot ce trebuie pentru a putea fi îngrijiţi, iar spitalul nu poate să le facă nici măcar o radiografie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU