16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCopiii de la sat, bursieri la oraş

Copiii de la sat, bursieri la oraş

Zeci de copii din judeţele Dolj şi Vâlcea au părăsit uliţele prăfuite ale unor sate uitate de lume şi au plecat să urmeze şcoala la oraş. Şansa acestor elevi cu rezultate bune la învăţătură a fost programul „Bursele Vodafone pentru liceu“.

Prin acest program, 153 de copii, dintre care 35 din Dolj şi 30 din Vâlcea, care nu au avut posibilităţi materiale să îşi continue studiile la liceu au beneficiat de burse în valoare de 1.000 de euro pe an din care îşi cumpără manuale, cărţi, rechizite şi haine. În plus, copiii merg în excursii, tabere de creaţie, participă la concursuri de eseuri şi seminarii tematice.

„La doi ani de la lansarea programului, bursierii noştri au obţinut rezultate excelente la învăţătură. Fundaţia «Vodafone România» le asigură acestor copii toate costurile legate de cazarea în cămine, hrană, transport, materiale şcolare şi asistenţă medicală pe toată perioada liceului. Primii zece elevi care au obţinut rezultate bune la învăţătură vor primi câte un telefon mobil cu cartelă cu un credit lunar de şase euro, timp de un an, iar toţi elevii din program vor primi cărţi“, a spus Elena Şerban, director Fundaţia „Vodafone România“.

O elevă din Dolj şi una din Vâlcea au fost premiate cu câte un telefon mobil. Din cei 35 de copii din nouă sate doljene, patru au medii de peste 9,50, iar din cei 30 de copii din judeţul Vâlcea, cinci au medii peste 9,50, restul având medii generale între 8 şi 9,50.

„Acum am şansa să învăţ“

 

Pentru copiii care fac parte din acest program, bursele Vodafone reprezintă singura şansă de a-şi continua studiile. „Familia mea nu îşi permitea să mă ţină la liceu şi acum am şansa să învăţ. Vreau să dau la psihologie, la Cluj, şi sunt convinsă că voi reuşi. Nu fac meditaţii, deoarece am încredere în forţele mele“, a spus Violeta Lazăr din Pleşoi, care este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“ din Craiova. Mădălina Mihai din Coţofenii din Dos a obţinut anul trecut media generală 9,87 şi speră să ajungă studentă la Facultatea de Relaţii Internaţionale de la Bucureşti. „Fără aceste burse nu am fi reuşit să ajungem unde suntem acum şi de aceea trebuie să mergem mai departe, cât mai departe ca să demonstrăm că nu au greşit când ne-au ales“, a spus eleva. Acest program i-a motivat pe mulţi bursieri să înveţe bine. „Avem de ce să învăţăm. Prin rezultatele noastre vrem să mulţumim pentru acest sprijin“, a spus Cristian Buciu din Breasta, elev la CN „Elena Cuza“ din Craiova. Selecţia elevilor pentru acest program s-a realizat după criterii de performanţă şcolară, potenţial şi motivaţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS