Acasă Local Povestea de acasă

Povestea de acasă

Atunci când e frig afară şi bate vântul, acasă este cineva care ne ţine în braţe şi cu multă căldură şi afecţiune ne spune poveşti. Poate că poveştile de la gura sobei au fost inventate în zilele de iarnă, tocmai pentru a ne încălzi… ca să putem creşte. Indiferent de vârstă, sufletul are nevoie de poveşti şi de căldură. Putem asculta poveşti sau le putem dărui, încălzindu-i pe ceilalţi. Prin intermediul lor, mesajul nostru ajunge la celălalt, ocolind mecanismele de rezistenţă. Poveştile deschid sufletul. Pentru că afară este frig, puteţi alege să vă dăruiţi acum clipe de copilărie şi apoi, cu iubire şi înţelepciunea vârstei mature, să daţi mai departe celor dragi un fular, un pulovăr, un şal croşetat din căldura şi culoarea mângâierii voastre!

…A fost odată ca niciodată o ţară în care toată lumea era fericită. Fiecare persoană se năştea cu un sac fermecat, care conţinea un stoc interminabil de gheme pufoase şi calde. Când acestea erau dăruite altor persoane, ele fiind ca atingerea mâinii unui copil mic, oamenii simţeau căldură şi afecţiune. Şi pentru că sacul era fermecat, fiecare putea cere şi primi oricât de multe voia.

Într-o zi, a venit o vrăjitoare rea, care a răspândit zvonul că nu vor fi suficiente gheme în saci. Vrăjitoarea voia să vândă o licoare care aduce fericirea, iar stocurile gratuite de gheme pufoase calde ale fiecăruia nu erau benefice pentru afacerea ei. Oamenii au început să ascundă ghemele pufoase calde, în situaţia în care zvonul ar fi adevărat, astfel că, la fel ca în cazul pieţelor financiare, au sfârşit prin a face acest lucru să devină real. Acum, locuitorii nu mai erau la fel de fericiţi. Oamenii dăruiau gheme numai cu economie şi, chiar şi atunci, voiau un ghem în schimb, de fiecare dată. Unii au început să dăruiască gheme din plastic, astfel încât să păstreze originalele pentru ei. Deşi păreau foarte reale, senzaţiile pe care le ofereau nu erau aceleaşi. Unii au inventat spini reci, care stimulează sentimente neplăcute, dar cel puţin le reamintesc oamenilor că ei trăiesc. Vrăjitoarea cea rea a făcut o mulţime de bani vânzând leacurile ei nenorocite. În cele din urmă, un înţelept a trecut prin ţinut şi, văzând ceea ce s-a întâmplat, le-a spus oamenilor că sacii ERAU fermecaţi şi, cu cât scot din ei mai multe gheme, cu atât mai multe vor fi fabricate înăuntru. Unii oameni l-au crezut pe călător şi au început să scoată mai multe gheme. Acum aşteptăm să îi vedem reuşind să aducă înapoi obiceiul dăruirii de gheme calde pentru binele oamenilor.

Şi tu poţi împleti din ghemele tale, după cum te lasă sufletul, timpul şi priorităţile, pentru tine şi pentru cei pe care îi iubeşti! Zâmbeşte tuturor. Construieşte un album de familie sau, pur şi simplu, priveşte cerul, numără stelele. Arată-i o stea copilului tău! Altfel, gestul se va pierde pe vecie! Imită o persoană pe care o iubeşti. Sună-ţi prietenii. Spune-i cuiva. „Mi-e dor de tine!“ Vorbeşte cu Dumnezeu. Poate azi vei înţelege. Redevino copilul de altădată. Sari coarda. Uită cuvântul „ranchiună“. Spune „DA“. Ţine-ţi promisiunile. Râzi! Cere ajutor. Mâine-dimineaţă, schimbă-ţi pieptănătura. Fugi. Cântă. Aminteşte-ţi de o aniversare. Ajută un om sărac. Termină un proiect. Gândeşte! Ieşi, pentru a te distra. Oferă-te. Răsfaţă-te într-o baie cu spumă. Fă cuiva o favoare şi apoi ascultă cântecul greierilor. Visează cu ochii deschişi, închide televizorul şi vorbeşte-i. Fii amabil! Dă-ţi voie să greşeşti. Iartă! Mulţumeşte-i lui Dumnezeu pentru soare. Arată-ţi deschis fericirea. Fă un cadou. Acceptă un compliment! Fii autentic! Ai dreptul să aduci căldura în viaţa ta! Realizează cât de multă nevoie este! Întoarce-te acasă! Sufletul tău te aşteaptă!

Material realizat de Gina Chiriac, psihoterapeut la Clinica Grigorie Decapolitul din Craiova, situată în incinta Liceului de Chimie, tel. 0744 545 352

Exit mobile version