21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAsociaţia Vasiliada - un sprijin real

Asociaţia Vasiliada – un sprijin real

Chiar dacă autorităţile locale sunt conştiente de situaţia acestor copii – români sau de etnie romă – abandonaţi de părinţi, lipsa unei pregătiri în domeniu le determină să nu le poată acorda micuţilor sprijinul necesar depăşirii nu a unor probleme financiare, cum s-ar crede la prima vedere, ci a unor adevărate drame psihologice. Lipsiţi de dragostea părintească, de afecţiune, dar şi de autoritatea părinţilor, copiii trec, de cele mai multe ori, prin schimbări radicale, negative. Abandonul şcolar este primul efect vizibil al plecării părinţilor. Comportamentul copiilor se schimbă apoi progresiv, ajungând la adevărate probleme de socializare, de acomodare în societate şi chiar la violenţă.

 

Proiect al speranţei

 

Pentru a preveni apariţia unor astfel de situaţii şi pentru a le ameliora pe cele existente, „Vasiliada“, asociaţie neguvernamentală aflată sub patronajul spiritual al Mitropoliei Olteniei, a venit în sprijinul comunei Lipovu cu un proiect guvernamental de promovare şi dezvoltare a spiritului civic în rândul copiilor cu vârste între 13 şi 14 ani, elevi în clasele a VII-a şi a VIII-a, cu un nivel mediu de educaţie şi de determinare de a deveni ei înşişi lideri ai comunităţilor în care trăiesc.

„Programul nostru este intitulat sugestiv «Ai dreptul să ştii!» şi se adresează în principal celor trei categorii de copii: exploataţi prin muncă, micuţi ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate şi romi cărora le-a fost îngrădit dreptul la educaţie. Activităţile propuse prin acest proiect vor avea ca rezultat creşterea gradului de cunoaştere a drepturilor omului şi ale copilului, în special, de către grupurile noastre ţintă“, a declarat Daniela Ţigmeanu, directoare executivă a Asociaţiei „Vasiliada“.

 

Dreptul la copilărie

 

Motivul pentru care asociaţia a ales comuna Lipovu este lesne de înţeles: în primul rând, populaţia majoritară de aici este de etnie romă. Apoi, faptul că, din punct de vedere social, locuitorii comunei au un nivel de trai şi de educaţie foarte scăzut. Din aceleaşi considerente, proiectul „Ai dreptul să ştii!“ se derulează în alte două localităţi doljene, „surori de suferinţă“ cu Lipovu: Ocolna şi Cerăt.

„S-a constatat necesitatea unui astfel de proiect din cauza faptului că în mediul rural informarea în domeniul drepturilor omului este foarte scăzută. Absenţa campaniilor de informare şi lipsa conştientizării factorilor de decizie din mediul rural au condus de multe ori la încălcarea anumitor drepturi. Aceşti micuţi au nevoie să afle că au dreptul la copilărie, la educaţie. Nu trebuie să muncească, ci să se bucure de vârsta lor, de prezenţa părinţilor şi de educaţia oferită de şcoală, elemente care îi vor ajuta să devină pe viitor cetăţeni oneşti, de încredere“, a mai spus Daniela Ţigmenau.

 

Românii şi romii – tot copii

 

Centrul Social „Romano Kher“ este încă un sprijin pe care Asociaţia „Vasiliada“ l-a adus comunei Lipovu în ceea ce priveşte categoriile dezavantajate amintite mai sus. Amenajat într-un fost spital, centrul este destinat copiilor cu o situaţie socială precară şi care au un nivel scăzut de educaţie.

Are o capacitate de 40 de locuri, iar dotările răspund tuturor necesităţilor acestor copii: trei săli de grădiniţă, sală de meditaţii şi alfabetizare, sală de calculatoare, ateliere de croitorie şi tâmplărie (unde copiii se pot familiariza de la vârste fragede cu o meserie), cabinet medical, sală de mese, precum şi sală de duşuri şi o spălătorie, unde copiii pot veni de două ori pe săptămână să-şi spele hainele şi chiar să facă baie.

„Deşi iniţial a fost gândit ca un centru pentru copiii romi, aici pot veni şi copii români care se confruntă cu o situaţie dificilă în familie. Încercăm, pe cât posibil, să suplinim lipsa părinţilor prin programe de educaţie, grijă, afecţiune şi un personal calificat care să îi ajute să-şi amintească de faptul că sunt copii“, a spus Mirela Chiot, şefa Centrului „Romano Kher“ din Lipovu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII