11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de copii abuzaţi au ajuns în grija statului

Zeci de copii abuzaţi au ajuns în grija statului

Zeci de copii din judeţul Vâlcea neglijaţi ori abuzaţi fizic de părinţi au ajuns de la începutul anului în centrele de plasament şi în grija asistenţilor maternali. Numărul copiilor care au fost luaţi în 2007 din familie e mult mai mare decât cel de anul trecut.

Vâlcea.Trei micuţi cu vârste cuprinse între unu şi cinci ani au fost luaţi, zilele acestea, din familie cu ordonanţă prezidenţială de angajaţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vâlcea. Micuţii erau neglijaţi şi au fost daţi în grija asistenţilor maternali. Cazul copiilor a ajuns în atenţia DGASPC în urma unei sesizări făcute de mama lor, B.I., din Călimăneşti. Femeia a sesizat Direcţia că a părăsit locuinţa din comuna Bujoreni, în care stătea cu concubinul ei, P.T., din cauza abuzurilor fizice la care era supusă. În sesizare, femeia a menţionat că pe cei trei copii i-a lăsat cu concubinul şi, pentru că acesta îi supune la rele tratamente, a solicitat instituţionalizarea lor.

Fetiţa de cinci ani avea grijă de fraţii mai mici

O echipă de specialişti din cadrul DGASPC a mers la domiciliul copiilor din Bujoreni. Casa în care stăteau micuţii era proprietatea bunicii paterne şi avea patru camere. Cei trei copii, o fetiţă de cinci ani şi doi băieţi, unul de trei ani şi altul de un an, locuiau împreună cu tatăl lor într-o singură cameră, unde erau două paturi, o masă, o plită şi un televizor. „În camera respectivă era foarte mult fum, iar într-o oală pe plită era la fiert nişte mazăre, tot ce aveau ei de mâncare. M-a şocat fetiţa de cinci ani, care, fiind întrebată cu ce se ocupă, a răspuns că are grijă de fraţii ei. «Eu le păl» şi şi-a suflecat mânecile de la bluză şi le-a arătat colegilor care se ocupau de ancheta socială cum spală“, a declarat Roxana Radu, directoarea adjunctă a DGASPC. Tatăl a fost întrebat cum îşi supraveghează copiii şi a spus că munceşte ocazional şi că atunci îi lasă în grija bunicii. „Întrebată dacă îi supraveghează pe copii, bunica a spus că ea nu are grijă de ei. Tatăl nu a fost de acord să îi luăm copiii în regim de urgenţă şi am solicitat ordonanţă prezidenţială şi aşa i-am luat. Tatăl copiilor a atacat ordonanţa prezidenţială în instanţă şi a venit la direcţie de mai multe ori şi a făcut scandal că îşi vrea copiii înapoi“, a spus Roxana Radu. Băieţelul de trei ani şi fata de cinci ani mai fuseseră luaţi în plasament, timp de doi ani, tot din cauza conflictelor din familie, în perioada 2004 – 2006. Ei au fost reintegraţi anul trecut în familie, printr-o sentinţă civilă.

190 de copii, luaţi în regim de urgenţă

De la începutul anului, 188 de copii au fost luaţi în regim de urgenţă din familiile lor. „Am luat foarte mulţi copii în regim de urgenţă în 2007, în comparaţie cu anul trecut. Unii erau neglijaţi, alţii- abuzaţi fizic ori nu aveau condiţii de trai“, a precizat Roxana Radu. 62 de copii au ajuns în centrele de plasament în protecţie rezidenţială, în timp ce 12, în centrul maternal. În plasament familial au fost luaţi 37 de copii şi zece au fost daţi în grija unor familii. 67 de micuţi au ajuns la asistenţii maternali. Au mai intrat în regim de protecţie şi şase persoane care erau victime ale violenţei în familie. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS