5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj11 primării din Gorj, în faliment

11 primării din Gorj, în faliment

11 primării din judeţul Gorj au ajuns în stare de faliment, fiind în imposibilitate să-şi achite datoriile şi salariile angajaţilor. Salariaţii unor unităţi administrativ-teritoriale nu şi-au mai primit drepturile băneşti de mai multe luni, iar alţii ameninţă cu intrarea în grevă.

GORJ. 11 primării din judeţul Gorj se află în criză financiară, fiind în incapacitate de plată. Unităţile administrativ-teritoriale sunt înglodate în datorii, iar unele dintre ele nu au plătit salariile angajaţilor de mai multe luni. Primăriile au ajuns la fundul sacului şi nu mai dispun de fonduri nici măcar pentru a asigura funcţionarea instituţiilor. Primăriile comunelor Cruşeţ, Ciuperceni şi Samarineşti se confruntă cu cele mai mari probleme, aflându-se în colaps financiar.

Angajaţii Primăriei Cruşeţ nu şi-au mai primit salariile de cinci luni, iar creditorii bat la uşa instituţiei. „Avem nevoie de 300.000 de lei pentru a achita drepturile băneşti restante ale celor 25 de salariaţi ai primăriei, ajutoarele sociale şi salariile celor 17 angajaţi prin agenţia de formare profesională, pentru care primăria achită o contribuţie de 30%. Angajaţii primăriei au făcut tot felul de împrumuturi pentru a se descurca“, a spus viceprimarul comunei Cruşeţ, Alexandru Cîrlugea. Primăria localităţii nu a plătit nici măcar lemnele achiziţionate anul trecut pentru încălzirea unităţilor de învăţământ. Elevii care învaţă la şcolile din comună riscă să rămână în frig, deoarece stocul de combustibil pentru şcoli este suficient doar pentru o lună. Primăria mai are de plătit energia electrică, abonamentele telefonice şi alte utilităţi, pentru care nu dispune de fondurile necesare. „Primăria a fost debranşată în mai multe rânduri de la energia electrică pentru neplată, fiind afectat şi iluminatul public. Avem de anul trecut o datorie de 70.000 de lei pentru achiziţionarea de lemne pentru şcoli, pe care nu am reuşit să o achităm. Acum am tăiat lemne de prin zăvoaie şi de unde am apucat pentru a aproviziona şcolile. Nu mai avem bani pentru plata facturilor la energie electrică, telefon şi alte utilităţi. Suntem în faliment“, a adăugat viceprimarul localităţii.

Singura salvare de la dezastru a comunei Cruşeţ este o rectificare bugetară sau o hotărârea de guvern prin care să se aloce fondurile necesare. Suma solicitată de conducerea primăriei pentru ieşirea din criză este de 500.000 de lei.

 

Primăria comunei Ciuperceni, ameninţată cu acţionarea în judecată

 

Altă primărie care se află în faliment este cea a comunei Ciuperceni. Salariaţii instituţiei nu şi-au mai primit salariile de trei luni. Conform edilului-şef al localităţii, pentru a supravieţui, angajaţii şi-au retras banii în avans de pe cardurile de salarii. Bugetul comunei Ciuperceni depinde de fondurile alocate de la bugetul de stat, pentru că încasările din taxele şi impozitele locale sunt foarte mici. „Trebuie să plătim energia electrică, unde avem o restanţă, abonamentele telefonice şi alte utilităţi, pentru care nu avem nici un leu. Am achiziţionat combustibilul necesar pentru încălzirea şcolilor, dar nu l-am achitat din lipsa banilor. De la început am plecat cu un deficit de 300.000 de lei la bugetul local pentru că nu s-au alocat bani suficienţi de către Consiliul Judeţean Gorj“, a precizat Mircea Fometescu, primarul comunei Ciuperceni.

Firmele care asigură întreţinerea calculatoarelor şi serviciile de internet au trimis somaţii pentru neplata facturilor, ameninţând cu acţionarea în judecată. Conducerea primăriei are nevoie de 600.000 de lei pentru a-şi achita datoriile curente şi aşteaptă o hotărâre de guvern sau o rectificare pentru a primi aceşti bani. „Este de condamnat lipsa de reacţie a prefecturii“, a spus Mircea Fometescu.

 

Angajaţii Primăriei Samarineşti ameninţă cu greva

 

La Primăria Samarineşti, salariaţii au ameninţat că vor intra în grevă de luna viitoare. Aceştia au de primit sporuri salariale câştigate în instanţa de judecată. „Am reuşit să plătim salariile la zi, dar nu mai avem bani pentru lunile noiembrie şi decembrie. Angajaţii mai au de primit sporuri câştigate în instanţe şi au ameninţat că vor intra în grevă dacă nu le vom plăti. Nu avem bani pentru plata energiei electrice, a abonamentelor la telefon şi a salariilor. Nu avem fonduri nici pentru a termina lucrările de modernizare la sediul primăriei“, a precizat primarul localităţii Samarineşti, Traian Tomescu. Primăria a ajuns în această criză financiară după ce s-au închis unităţile miniere de pe raza localităţii, care aduceau la bugetul comunei un venit de 360.000 de lei. „Am făcut adrese către finanţele publice, Ministerul Administraţiei şi Internelor, Prefectura şi Consiliul Judeţean Gorj, dar nu am primit nici un răspuns“, a spus, disperat, primarul comunei Samarineşti.

2,3 milioane de lei, suma necesară pentru cele 11 comune

 

Conducerea Consiliului Judeţean Gorj a solicitat emiterea unei hotărâri de guvern pentru a aloca fondurile necesare celor 11 primării care au ajuns la fundul sacului. Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, a spus că suma necesară pentru a asigura funcţionarea primăriilor se ridică la peste 2,3 milioane de lei noi. Acesta a mai precizat că se înregistrează deficite în mai multe domenii. De exemplu, suma necesară pentru plata ajutoarelor sociale se ridică la 258.000 de lei.

„La nivelul judeţului, suma de care este nevoie până la sfârşitul anului se ridică la peste 44 de milioane de lei. Am solicitat să primim aceşti bani prin rectificarea bugetară“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS