11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de cazane de ţuică, sigilate

Zeci de cazane de ţuică, sigilate

Reprezentanţii Vămii Târgu Jiu au efectuat numeroase controale în gospodăriile ţăranilor gorjeni pentru a depista cazanele de ţuică înregistrate la administraţiile fiscale. Până acum, doar 30 de astfel de instalaţii au fost sigilate, cu toate că în judeţ există peste 1.000.

GORJ. Din cele peste 1.000 de cazane de ţuică existente în gospodăriile gorjenilor, potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Vămii Târgu Jiu, doar 30 au fost sigilate. Unele dintre aceste instalaţii aparţin proprietarilor din comunele Dăneşti, Arcani, Săuleşti şi Crasna. Din păcate, puţini proprietari de instalaţii de produs alcool au mers din proprie iniţiativă la primării sau la agenţiile finanţelor publice locale pentru a intra în legalitate. Fiecare comună din  Gorj a comunicat în medie între 100 şi 200 de instalaţii de distilat alcool, dar datele nu sunt actualizate. „Unii s-au dus la primării să-şi declare cazanele, alţii nu. Datele noastre, potrivit cărora există peste 1.100 de cazane de ţuică, sunt de zeci de ani. Ele trebuie reactualizate. Mergem în control săptămânal la ţară, pentru a vedea cine are cazan şi cât alcool a produs. Nu am aplicat amenzi, mergem doar pe avertismente“, a declarat Vasile Udriştoiu, directorul Vămii Târgu Jiu.

Mediatizarea obligaţiilor, pe primul loc

Reprezentanţii Vămii Târgu Jiu au mers în teren de câteva ori pe săptămână de la începutul lunii septembrie şi până în prezent. Aceştia au pus accent pe mediatizarea obligaţiilor proprietarilor de cazane de ţuică. „Oamenii nu ştiu ce obligaţii au, de aceea am mers mai întâi de toate, pe mediatizarea acestor obligaţii şi abia apoi vom trece la aplicarea de sancţiuni celor care nu respectă legislaţia în vigoare. Cetăţeanul care are în gospodărie un cazan de ţuică trebuie să îl declare la administraţiile financiare locale, va depune la noi o cerere, iar noi mergem şi sigilăm sau desigilăm cazanul în funcţie de caz. Acum, sezonul de producere a alcoolului s-a terminat, iar noi am sigilat până în prezent 30 de cazane. La vară, când va începe din nou producţia, oamenii vor depune altă cerere şi le vom desigila cazanul“, a spus Vasile Udriştoiu.
Tot reprezentanţii Vămii vor fi cei care vor contabiliza cantitatea de alcool produsă şi valoarea accizelor datorate statului. Acţiunea este încă în desfăşurare, reprezentanţii Vămii Târgu Jiu dorind să-i conştientizeze pe cetăţeni asupra importanţei declarării cazanelor. Nedeclararea unei astfel de instalaţii este sancţionată cu amenzi cuprinse între 200 de milioane şi un miliard de lei vechi. 

Puţine cazane de capacitate mare

În Gorj sunt aproximativ 50 de cazane de ţuică a căror capacitate este de peste 100 de litri. Restul cazanelor din judeţ au în jur de 50-60 de litri. Autorităţile locale cred însă că în fiecare gospodărie există un cazan de ţuică, numai că mulţi gorjeni nu le-au declarat încă.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS