10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞeful diplomaţilor, istoric nediplomat

Şeful diplomaţilor, istoric nediplomat

Dacă Antonescu a vrut să-i deporteze pe ţigani la Bug, ministrul Cioroianu s-a gândit să-l depăşească, trimiţându-i tocmai în deşertul egiptean.

Ministrul de externe Adrian Cioroianu a făcut vineri seară o imensă gafă diplomatică, ce dovedeşte că nu este decât un simplu istoric, fără pregătire diplomatică. Adrian Cioroianu a declarat, în cadrul unei emisiuni la Antena 3, că vizita recentă în Egipt l-a inspirat în sensul ca statul român să cumpere teren în deşertul egiptean, unde să-i „plaseze“ pe cei care comit infracţiuni de tipul celei pentru care este acuzat Romulus Nicolae Mailat, cetăţean român de etnie romă. Cioroianu a vorbit şi despre batalioane disciplinare, în cadrul cărora asemenea oameni să fie puşi la cele mai dure munci.

 

Idei cu tentă fascistă

 

„Aceşti oameni – din păcate, nu am studii de drept, nu vreau să pozez în altceva decât ceea ce sunt – dar, aşa cum judec eu, aceşti oameni care comit astfel de fapte, aceştia nu trebuie trimişi în regim de celulă, cu televizor. Ar trebui puşi la muncile cele mai dure şi formate, probabil, batalioane din alea disciplinare. Nu ştiu dacă asta le-ar aduce mintea la cap sau nu“, a spus Cioroianu la Antena 3. În cadrul aceleiaşi emisiuni, ministrul de externe a mai spus: „Eram ieri pe drumul dintre Alexandria şi Cairo, la sfârşitul vizitei. Îmi veneau ştirile din ţară, din păcate, pe SMS, pentru că nu puteam fi prins prin telefonia mobilă. Eram cam în plin deşert şi mă gândeam dacă nu cumva am putea cumpăra un teren din deşertul ăla egiptean, să-i plasăm acolo pe astfel de oameni care ne fac de râs“.

Ministrul de externe a continuat, în aceeaşi notă nediplomatică, să-şi prezinte propria viziune despre ce s-a întâmplat în ultima săptămână în Italia. „Este limpede că, dacă se duc în Italia, acolo se simt binişor, climă plăcută, în jurul lor aud o vorbă latină pe care, cât de cât, într-o lună o înţeleg. Pe astfel de oameni nu ştiu dacă realmente îi ajutăm, interzicându-le să mai iasă din ţară. Vă aduc aminte că acest Mailat – că-l chema Romulus, că-l chema altfel – acesta mai făcuse nişte boacăne şi prin ţară. Cât pot să-l ţii? Îl ţii un număr de ani, după care, dacă este cetăţean european – şi este cetăţean european, vrem, nu vrem – va ieşi peste un număr de ani şi, dacă îi ia Dumnezeu minţile, va mai face o prostie pe acolo“. În opinia lui Cioroianu, „la aceşti oameni, ar trebui să înăsprim pedepsele la modul cel mai concret, pentru cei care dau astfel de dovezi de barbarie“.

 

Cioabă protestează

 

Declaraţiile cel puţin ciudate ale ministrului de externe i-au şocat pe liberalii care l-au propus în această funcţie. Conducerea liberalilor i-ar putea cere socoteală lui Adrian Cioroianu, însă şedinţa Biroului Politic Central al PNL, convocată pentru ieri, a fost amânată din cauza situaţiei din Italia şi a iminentei vizite a premierului Călin Popescu Tăriceanu la Roma.

Preşedintele Centrului Creştin European al Romilor, Florin Cioabă, a condamnat şi el ieri la Sibiu declaraţia ministrului de externe Adrian Cioroianu. „A spus că, dacă ar fi după el, ar cumpăra un loc în deşert, undeva, şi ar duce romii acolo. E foarte grav ca un ministru să spună asemenea lucruri. Să ştiţi că, de fapt, cum am văzut, a doua zi şi-a schimbat atitudinea. Dar a spus-o“, a declarat Florin Cioabă. „Nu se poate să ne gândim că expulzăm pe evrei, pe romi, pe oricare. Mailat este un infractor, trebuie tratat ca un infractor“, a mai spus liderul romilor, citat de NewsIn.

Demisia

Nouă ONG-uri, printre care Agenţia de Monitorizare a Presei, Fundaţia ACCEPT şi organizaţia Romani CRISS, au solicitat ieri demisia ministrului român de externe, considerând inacceptabile declaraţiile „de tip nazist“ ale acestuia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

45 COMENTARII