21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScoateţi acţiunile ELECTROPUTERE!

Scoateţi acţiunile ELECTROPUTERE!

Mii de cuponari descoperă abia acum că nu mai au nici un fel de valoare certificatele lor de acţionari pentru că, în mod dubios, au dispărut din baza de date a acţionarilor.

Mii de cuponari care au primit acţiuni la ELECTROPUTERE Craiova în cadrul programului de privatizare în masă au rămas în proprietate doar cu certificatele care nu au nici un fel de valoare.

Surse din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de control al pieţei de capital, au precizat pentru GdS că numai în 2006 au fost sesizate circa 700 de asemenea cazuri, care au fost transmise spre cercetare poliţiei. Craiovenca Marinela Maiuru a semnalat recent un nou caz suspect. În septembrie 2007, femeia a încercat să-şi vândă acţiunile şi a ajuns la o agenţie de brokeraj. Spre surprinderea ei, nu a fost găsită în baza de date a Depozitarului Central. Cu toate demersurile de până acum, craioveanca nu a reuşit să afle ce s-a întâmplat cu acţiunile. „Am mers la fabrică şi am discutat cu un domn care se ocupă cu acţionarii. Dumnealui mi-a spus că fabrica nu are nici o vină, pentru că registrele cu toţi acţionarii au fost transmise către Depozitarul Central în 1998. Am sunat la ei şi mi s-a spus că atâta timp cât nu figurez ca acţionar la ELECTROPUTERE Craiova să fac o adresă către CNVM. Eu am auzit că mai mult de aproape 50% din cuponari nu îşi mai găsesc aţiunile“, a declarat Marinela Maiuru, care are şi o propunere: „Vreau să anunţ toţi acţionarii să ne întâlnim şi cu ajutorul justiţiei să vedem cine a putut să vândă aceste certificate din moment ce noi, acţionarii, le deţinem fără nici o valoare. Nu vreau să fiu minţită, furată, aşa cum mi s-a spus, că în România se poate orice“.

Se impune o anchetă

Din punct de vedere al reglementărilor în vigoare, lucrurile sunt foarte clare: acţiunile la o societate nu pot fi vândute decât de proprietar, identificat în baza codului numeric personal. Ce s-a întâmplat cu baza de date însă nimeni nu ştie în prezent. Numai o vastă anchetă ar putea scoate la iveală ce s-a întâmplat cu atâtea acţiuni. Conform Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), persoanele fizice deţin 46,15 milioane de acţiuni, adică

37,17% din capitalul social. Pachetul majoritar de 62,8% din acţiuni este deţinut de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care îl va vinde astăzi companiei saudite Al Arrab Contracting Company. În legătură cu dispariţiile de acţiuni, reprezentanţii societăţii susţin că sunt la curent cu sesizările, însă nu au ce să facă. „Am avut sesizări de acest gen. Noi însă am depus situaţia acţionariatului la Depozitarul Central încă din 1998, aşa că aceia care vor să verifice trebuie să meargă acolo“, a declarat Cornel Nica, directorul economic al societăţii craiovene. „Trebuie să poarte cineva răspunderea, nu se joacă nimeni cu aşa ceva. Este grav. Acţiunile nu se evaporă pur şi simplu“, a spus, la rândul său, liderul sindical Aurel Bojenoiu. În vară, alţi doi păgubiţi, Viorel Cimpoeru şi Ion Trică, ne-au sesizat că s-au trezit fără acţiuni fără să ştie. Ca ei, pot fi mai mulţi, însă nimeni nu a făcut până acum o anchetă serioasă în acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII