10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPace pe căldura craiovenilor

Pace pe căldura craiovenilor

Complexul Energetic mai păsuieşte nouă zile Termoficarea, înainte să întrerupă furnizarea agentului termic. În acest timp, administraţia locală încearcă să scoată de unde poate banii necesari pentru ca Bănia să nu rămână fără căldură.

„Craiovenii nu vor rămâne fără căldură, cel puţin până pe 15 noiembrie!“. Declaraţia aparţine directorului Complexului Energetic (CE), Ion Dinulescu, care a decis să mai păsuiască încă o dată Regia Autonomă de Termoficare.

În cadrul unei întâlniri care s-a desfăşurat vineri la Prefectura Dolj, şeful CE a ameninţat că va recurge la sistarea agentului termic, începând de luni, dacă regia nu-şi onorează datoriile. Potrivit unui protocol încheiat între cele două instituţii, Termoficarea trebuia să vireze în conturile partenerului circa 20 de milioane de lei, până la 1 noiembrie. Cum regia nu şi-a onorat datoria, conducerea CE a decis să ia măsuri.

Conflictul s-a aplanat odată cu intervenţia administraţiei locale, care a căzut la pace cu Complexul Energetic. „Am vorbit cu cei de la primărie şi ne-au promis din nou că vor rezolva problema până pe 15 noiembrie. Dacă nici atunci nu ne vor vira datoriile, nu avem încotro şi trebuie să oprim căldura. Craiovenii trebuie să înţeleagă că nu putem face altceva deoarece trebuie şi noi, la rândul nostru, să facem plăţi“, a menţionat Ion Dinulescu.

Dinulescu, sătul de compromisuri

Până în prezent, Termoficarea a achitat doar 9,4 milioane de lei, bani primiţi de la guvern sub formă de subvenţie. O dată cu trecerea timpului, creşte însă şi suma pe care regia ar trebui să o achite din totalul de restanţe de 106 milioane de lei.

„Au promis că ne dau zece milioane de lei din împrumutul pe care urmează să-l contracteze. Pe de altă parte, cei de la primărie au spus că ne vor da 5,3 milioane de lei. Aşteptăm să vedem care dintre aceste promisiuni se va materializa“, a subliniat Ion Dinulescu.

Chiar dacă vor reuşi să onoreze promisiunea, se pare că Termoficarea nu este capabilă să-şi achite datoriile din încasăriile proprii, fiind nevoie fie să facă împrumuturi, fie să ia ajutoare de la guvern. Reprezentanţii regiei nu au putut fi contactaţi ieri pentru a explica în ce situaţie se află instituţia pe care o păstoresc. Surse neoficiale din cadrul Termoficării au menţionat că în această săptămână se preconizează a fi semnat contractul pentru împrumutul de zece milioane de lei, de la Banca Carpatica.

În schimb, edilul-şef Antonie Solomon a precizat că banii pe care i-a promis lui Dinulescu, cele 5,3 milioane de lei, reprezintă o subvenţie pe care administraţia locală este obligată să o dea, potrivit legii. Pe lângă această sumă, în conturile Termoficării ar mai fi rămas un sold de 53 de milioane de lei, care reprezintă banii din lucrări care nu au putut fi finalizate în cursul anului 2007. Primarul a menţionat că, în cazul în care craiovenii vor refuza în continuare să-şi plătească datoriile pe care le au la Termoficare, va apela la o firmă specializată pentru recuperarea restanţelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII