15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFermitate şi reguli, nu xenofobie

Fermitate şi reguli, nu xenofobie

Preşedintele Consiliului de Miniştri din Italia, Romano Prodi, a dat ieri publicităţii o scrisoare deschisă, în care încearcă să justifice politica guvernului în domeniul imigraţiei la câteva zile după crima săvârşită de românul Mailat, dar şi după violenţele antiromâneşti care au urmat.

Gestionarea fenomenului imigraţiei se poate face numai prin reguli, fermitate şi colaborare între ţări, însă intoleranţa şi xenofobia sunt fenomene care trebuie combătute, deoarece ele „nu aparţin valorilor şi culturii noastră“, a afirmat premierul italian Romano Prodi într-o scrisoare deschisă către italieni şi români, dată ieri publicităţii.

„Decretul de expulzare de urgenţă a cetăţenilor comunitari periculoşi, din motive de ordine publică şi socială, a fost un act de datorie, nu doar de justiţie. Aşa cum este drept să organizăm tot mai bine cooperarea cu autorităţile române, pentru gestionarea crizei legate de infracţionalitate şi, în mod general, de fluxul de imigranţi“, a subliniat premierul italian.

 

„Nu ne putem permite incriminarea unui popor din cauza unei minorităţi“

 

„Pe plan mai general, până la sfârşitul anului, va trebui să punem în aplicare cu partenerii europeni o iniţiativă comună de gestionare optimă a fluxului de români spre restul Europei, evitând, în ceea ce ne priveşte, aplicarea unui regim care să permită accesul doar anumitor categorii profesionale“.

„Trebuie să continuăm să-i respingem pe cei care încearcă să se stabilească la noi ilegal. Adevărul este că fluxurile de imigranţi nu pot fi oprite. Ele trebuie controlate şi gestionate“, a subliniat Prodi în scrisoarea sa, menţionând în continuare: „Reducerea la zero a imigraţiei în ţara noastră nu este posibilă, deoarece este imposibil să ignorăm consecinţele demografiei. Trebuie să învăţăm tot mai mult să privim imigraţia legală ca pe o resursă, un sprijin pentru sistemele noastre economice şi sociale. Unica soluţie este să ne pregătim cât mai bine să le facem faţă“.

Ceea ce „nu ne putem permite“, precizează premierul italian, este „incriminarea unui popor întreg din cauza unui individ sau a unei minorităţi“.

 

„Xenofobia şi intoleranţa nu aparţin valorilor noastre“

 

„Trebuie evitat riscul derivelor xenofobe. Deoarece xenofobia şi intoleranţa nu aparţin valorilor şi culturii noastre. De aceea, trebuie să continuăm politica noastră de ţară serioasă, europeană, care crede în valorile libertăţii, democraţiei, respectului demnităţii umane şi solidarităţii. Trebuie să continuăm să ne deschidem către cetăţenii altor ţări care decid să vină la noi legal şi să accepte regulile noastre de convieţuire. Cu aceeaşi determinare trebuie să continuăm să-i respingem pe cei care încearcă să se stabilească ilegal la noi şi care nu vor să se conformeze acestor reguli“, a adăugat Prodi.

Adresându-se României şi românilor, premierul italian a afirmat: „Cred că primirea României în Europa a fost un lucru bun. O demonstrează zilnic munca onestă a atâtor mii de muncitori români din Italia şi de pe restul continentului. Nu întâmplător, românii sunt comunitatea străină cea mai numeroasă din Italia. Realitatea este că România este o ţară prietenă şi că românii sunt un popor cu care conlucrăm în cele mai bune condiţii. Nu putem permite ca o minoritate infracţională, de o parte, şi xenofobă, de cealaltă parte, să distrugă această prietenie şi colaborare de pe urma căreia ambele popoare au de câştigat“.

 

Expulzările continuă

 

Seria românilor expulzaţi din Italia continuă. Prefectul Genovei, Giuseppe Romano, a anunţat duminică semnarea a încă 21 de decrete de expulzare, dintre care 16 vizează cetăţeni români (12 prostituate şi patru proxeneţi). Ieri, în atenţia prefectului Genovei au mai intrat trei români, dosarele lor fiind examinate în vederea unei eventuale expulzări. Doi dintre ei, în vârstă de 25, respectiv 32 de ani, au fost arestaţi pentru că au sechestrat o prostituată croată, pe care au violat-o şi au bătut-o. Un al treilea român, de 38 de ani, pe numele căruia fusese emis un mandat internaţional de căutare, a fost arestat pentru implicare într-o reţea de imigrare ilegală.

Şi autorităţile din Treviso pregătesc expulzarea a 100 de români care reprezintă un risc pentru securitatea publică, iar primele decizii de expulzare ar putea fi semnate de prefectul Vittorio Capocelli chiar astăzi.

 

Atentat sub semnul svasticii

 

Poliţiştii italieni au ţinut sub tăcere un grav incident produs sâmbătă seară, într-o localitate rurală din apropierea Romei. În jurul orei locale 20.30 (21.30 ora României), magazinul unei românce din Monterotondo a fost ţinta unui atentat, revendicat de o grupare de extremă dreaptă. O bombă artizanală obţinută dintr-un cilindru de carton umplut cu praf de puşcă a explodat în faţa magazinului alimentar al româncei Diana Steluţa Mailat, de 28 de ani. Tânăra are acelaşi nume de familie cu un bărbat aflat la închisoare pentru uciderea Giovannei Reggiani, dar nu este rudă cu suspectul. Explozia a avariat intrarea în magazin, fără a produce însă victime. Poliţia a descoperit la faţa locului şi o bombă incendiară improvizată dintr-o sticlă plină cu lichid inflamabil, care nu a luat foc. Lângă magazin atentatorii au scris „Vă vom sparge capul“ şi au desenat o svastică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS