8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSchema suplimentărilor cu cântec loveşte din nou

Schema suplimentărilor cu cântec loveşte din nou

Reactualizarea devizelor de investiţii pentru lucrările publice a devenit o practică împământenită a municipalităţii din Râmnicu Vâlcea. Singurii care au de câştigat sunt constructorii, care îşi umflă buzunarele din banii cetăţenilor.

Vâlcea.  Pentru fiecare investiţie făcută în domeniul public există o anumită sumă, aprobată în Consiliul Local şi alocată din buget, ce poate fi cheltuită. Cu toate acestea, executivul din Râmnicu Vâlcea nu se dă în lături să solicite aproape la fiecare şedinţă de CL suplimentări bugetare. Sistemul este simplu: o lucrare este licitată pentru un anumit preţ, însă după o perioadă se descoperă că devizul iniţial a fost întocmit incorect şi nu poate fi terminată fără o infuzie de bani. Cel mai recent exemplu este cel al străzii Rapsodiei, unde executivul a solicitat o reactualizare a devizului de investiţii pe motiv că s-au efectuat unele lucrări suplimentare ce nu au fost incluse în documentaţia iniţială. Potrivit edilului-şef, pentru amenajarea unui scuar, a unei parcări şi a unor alei aferente zonei din faţa magazinului „Cati şi Sile“ de pe strada Rapsodiei s-au  alocat 460.468 de lei, şi încă 230.000 pentru alte lucrări suplimentare, în total 690.000 de lei din bugetul municipiului. Reactualizarea propusă spre aprobare aleşilor locali urcă suma totală la 758.000 de lei, cu o diferenţă de 68.000 de lei, ce va fi scoasă din buzunarul cetăţenilor.

Controverse inutile, propunerea a trecut

Cu toate că au existat voci în consiliu local care au dezaprobat suplimentarea sumei iniţiale, proiectul propus de primar a trecut de voturile aleşilor. Cel mai vehement contestatar al acestei practici a fost liberalul Eduard Vârlan. Consilierul a acuzat primăria că apelează de prea multe ori la acest artificiu financiar pentru a scoate sume din buget. „Este a nu ştiu câta oară când se alocă sume suplimentare pentru lucrările publice. Este un mod aproape fraudulos de a sustrage bani din primărie. Din acest motiv, consider că nu este corect să mai adăugăm alte zeci de mii de lei“, a protestat Vârlan.
Primarul Mircia Gutău spune însă că nu e nimic nelegal în reactualizarea devizelor. „S-au făcut unele lucrări ce nu erau prinse în documentaţia iniţială. A fost necesar să amenajăm unele alei, nu puteam lăsa într-o parte amenajat şi în alta nu“, a replicat Gutău. Nu este singurul caz în care se apelează la suplimentări bugetare, iar voci din CL afirmă că nu ar fi nici ultimul. Spre exemplu, la bazinul de apă din Goranu, executat de firma Hidroconstrucţia, municipalitatea a reactualizat devizul general de două ori, cu acordul CL. Cu toate acestea, lucrările s-au terminat cu întârzieri de câteva luni.
Alt caz ce a atras atenţia consilierilor locali, dar şi a opiniei publice a fost cel al viitoarei platforme industriale Ostroveni Sud, unde executivul a adăugat milioane bune investiţiei iniţiale. Obiectivul menţionat nu este nici la ora actuală dat în folosinţă. Oficialii din primărie spun că, odată funcţională, platforma va aduce venituri ce vor amorsa în scurt timp investiţiile.
 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS