10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia cere explicaţii Italiei

România cere explicaţii Italiei

Românii care vor fi expluzaţi din Italia vor primi asistenţă consulară, iar guvernul va cere autorităţilor italiene motivaţii „solide“ pentru decizia de expulzare şi protecţie împotriva manifestărilor xenofobe, a declarat ieri premierul Călin Popescu Tăriceanu. Pe de altă parte, autorităţile române vor suplimenta numărul de poliţişti care vor pleca în Italia. „Pentru cei care urmează să fie expulzaţi trebuie ca autorităţile italiene să vină cu date certe – au condamnări sau au comis infracţiuni“, a spus Tăriceanu. Autorităţile române vor solicita celor italiene să elaboreze un program social de integrare a românilor din Italia care nu au locuri de muncă. De asemenea, Tăriceanu a spus că autorităţile celor două ţări trebuie să pună la punct măsuri de repatriere voluntară.

 

 Valul de xenofobie trebuie temperat

De asemenea, guvernul va iniţia un program de comunicare publică, împreună cu societatea civilă şi cu oamenii de afaceri italieni din România şi cei români care au firme în Italia, pentru a demonstra că se poate conlucra cu cetăţenii români. „Pentru a le asigura securitatea, tot autorităţile italiene sunt responsabile. Nu putem noi să trimitem forţe de menţinere a ordinii sau de protejare. Dar e obligaţia mea ca premier să-i atrag atenţia omologului meu (…) că acest val de xenofobie trebuie temperat şi trebuie să i se contrapună ceva“, a spus Tăriceanu. Premierul a spus că 99% dintre românii care muncesc în Italia s-au integrat şi sunt apreciaţi, însă românii care comit infracţiuni „pun în pericol viaţa şi existenţa lor (…). Aţi văzut ceea ce se întâmplă în ultimele zile cu atitudinile antiromâneşti. (…) Nu vom tolera nici un fel de încălcare a legii, dar totodată trebuie să protejăm vieţile cetăţenilor români din Italia“, a spus Tăriceanu.

Preşedintele condamnă violenţele împotriva românilor

„Orice crimă trebuie să îşi primească pedeapsa. Astfel de gesturi nu îi caracterizează pe români. Ca şef al statului român condamn orice acte de violenţă împotriva cetăţenilor români, ca şi orice discuţii care duc la nerespectarea drepturilor civile ale acestora, oriunde s-ar afla, pe teritoriul Uniunii Europene. Relaţia dintre români şi italieni este cu totul alta decât cea care transpare din declaraţiile diferiţilor oameni politici. Menţinerea bunelor relaţii revine ambelor părţi! Fac un apel la clasa politică din Italia şi cea din România, să dea dovadă de maximă responsabilitate şi să se abţină de la declaraţii care pot tensiona situaţia“, a mai spus preşedintele

Băsescu a prezentat şi măsurile impuse Ministerului de Externe: „Am cerut Ministerului de Externe să declanşeze câteva acţiuni: sesizarea Comisiei Europene cu privire la implementarea noii legislaţii italiene în domeniul siguranţei publice. Mai amintesc necesitatea realizării unui proiect privind intruziunea socială a romilor la nivel european. Problema romilor nu este doar a României. Trebuie tratată la nivel european“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII