10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenii daţi afară din Italia au ajuns acasă

Oltenii daţi afară din Italia au ajuns acasă

Constantin Mangârea, de 51 de ani, din comuna Iancu Jianu, şi Florin Graţian Groza, de 33 de ani, din Caracal, au fost expulzaţi imediat după crima de la Roma, căreia i-a căzut victimă Giovanna Reggiani.

Constantin a declarat ieri că a fost expulzat fără motiv. El susţine că n-a făcut nimic rău pe teritoriul Italiei. Bărbatul a lăsat să se înţeleagă faptul că seriilor de expulzări decretate de autorităţile italiene le cad victime şi oameni nevinovaţi, care au ajuns în Italia pentru a munci cinstit. Florin Graţian Groza a avut o condamnare în România.

Constantin Mangârea nu poate intra trei ani în Italia

Constantin Mangârea a vorbit despre momentele prin care a trecut, fiind oprit pe autostradă, legitimat şi „ridicat“ de autorităţile italiene, fără să i se precizeze motivul pentru care trebuie să părăsească teritoriul ţării unde spera să câştige cinstit un ban. Acesta nu recunoaşte acuzaţia care i se aduce, anume violarea de domiciliu, precizând că în Italia a fost oprit de poliţie în repetate rânduri, doar pentru că este şofer, iar această procedură, ca şi în România, este una uzuală. Ce-i drept, spune bărbatul, a primit în Italia o pedeapsă de patru luni, cu suspendare, pentru prezentarea unui nume fals, lucrurile petrecându-se înainte de 1 ianuarie 2007. „Era înainte de integrare şi depăşisem cele trei luni. M-au oprit să mă legitimeze şi le-am prezentat alt nume, de teamă să nu mă trimită în România“, a spus Mangârea. Autorităţile române nu au primit nimic cert de la italieni în privinţa a ceea ce s-ar fi reţinut în sarcina celor patru expulzaţi, motiv pentru care oamenii au fost lăsaţi liberi după ce li s-au luat amprentele la Bucureşti.

Mangârea a şi contestat hotărârea de expulzare luată având la bază decretul adoptat după incidentul de la Roma, asta pentru că i s-a interzis să mai intre în Italia timp de trei ani, dar şi pentru că bărbatul se teme de eventualele probleme pe care le-ar avea şi în România.

„Te iau de pe stradă, îţi scriu ei ce vor şi te trimit acasă“

„Nu e corect ce ne fac ei nouă, pentru că ne-am dus acolo să muncim, vrem să muncim, nu avem altă soluţie, aici murim de foame. Eu nu m-am dus aşa, fără să ştiu unde, m-am dus la Milano pentru că fratele meu are permis de cinci ani. Eram cu el când ne-a oprit poliţia, dar lui n-au avut ce să-i facă, pentru că avea acte în regulă. N-am fost pentru prima dată în Italia. Am mai fost de trei, patru ori, dar acum, fiind decretul ăsta… Pe ceilalţi trei nu-i cunoşteam, i-am văzut pentru prima dată la chestură“, a povestit ieri Constantin.

Bărbatul se afla de aproape o lună în Italia şi, potrivit declaraţiilor sale, a plecat din România pentru că fratele său, care are acte în regulă acolo, îi găsise de lucru. S-a gândit mult şi şi-a dat seama că în ţară nu mai are nici o şansă. În urmă cu aproximativ un an, rămas fără slujbă, a plecat din Slatina, întorcându-se în comuna natală, Iancu Jianu. A lucrat, pe vremuri, la I.M.T.P., TCH, TMUCB, are o vechime de 25 de ani de muncă şi doar 51 de ani vârstă, aşa că de pensie nu poate fi, deocamdată, vorba. În sat nu au, nici atât, vreo şansă, aşa că aproape jumătate dintre săteni au pe cineva din familie plecat în afară. Acelaşi lucru l-a făcut şi ginerele său, care a trecut, şi el, prin momentele trăite de Constantin. „Dacă nu cunoşti limba, te iau de pe stradă, îţi scriu ei ce vor şi te trimit acasă. Am păţit-o şi eu de trei, patru ori, înainte să intrăm în UE. Aşa a fost şi acum. Au scris ei ce au vrut în acte, şi… valea“, îl susţine pe Constantin Mangârea şi ginerele său.

Deşi în toţi anii de când tinerii, în special, au plecat din sat de sărăcie nu s-a schimbat nimic, Constantin Mangârea se teme de acum să-şi mai încerce norocul. „M-aş duce şi mâine, pentru că aici n-avem ce face, dar, asta e!“.

Florin Groza a fost condamnat în România

Vasile Ilie, comandantul Poliţiei Caracal, a declarat ieri că bărbatul a stat mai mult prin Dolj, unde a ispăşit şi o pedeapsă. „Nu ştiu unde locuia în Dolj, dar stătea mai mult pe acolo. A făcut şi închisoare la Craiova. Nu ştiu însă pentru ce a fost închis. Noi n-am avut, la Caracal, probleme cu el. Sperăm să nu se apuce de prostii aici“, a spus Vasile Ilie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII