16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTârg care funcţionează ilegal de peste 15 ani

Târg care funcţionează ilegal de peste 15 ani

Mehedinţi. În comuna Broşteni din judeţul Mehedinţi funcţionează, de peste 15 ani, în fiecare zi de duminică, un târg săptămânal. Aici se vând şi se cumpără animale, alimente agroalimentare, obiecte artizanale şi haine second hand. Numărul mare de vizitatori, peste 2.000, şi diversitatea obiectelor puse în vânzare contribuie la faima târgului de la Broşteni, care atrage lumea ca un magnet. Primarul comunei, Alexandru Serafim, este mulţumit de sumele de bani atrase către bugetul local prin perceperea unor taxe, care însumează între şase şi zece milioane de lei vechi săptămânal, dar nu vorbeşte nimic despre asigurarea unor condiţii care să permită o activitate normală şi civilizată.

Târgul săptămânal din Broşteni funcţionează fără autorizaţie sanitar-veterinară din cauza amenajărilor care nu corespund normelor sanitar-veterinare şi probabil va mai funcţiona aşa mulţi ani. Terenul pe care este situat are multe gropi şi este înclinat spre un pârâu ce se varsă în râul Motru şi care este poluat în permanenţă cu obiecte din plastic, carton sau gunoi menajer. Drumul de acces şi aleile unde vânzătorii ambulanţi îşi înşiră hainele second-hand direct pe pământ sunt pline de noroi şi gropi. Ceea ce este mai grav şi ar trebui să constituie un semnal de alarmă este faptul că mizeria, poluarea pârâului şi efectuarea unui comerţ primitiv în târgul organizat fără autorizaţii nu deranjează autorităţile din comuna Broşteni şi nici alte organe ale statului.

 

DSV Mehedinţi, depăşită de problema târgului din Broşteni

 

Autorităţile locale închid însă ochii şi permit existenţa târgului, deşi el se află în afara legii. „Mă simt depăşit de problema târgului din Broşteni, pentru că i-am amendat şi acum ne judecăm, i-am rugat să intre în legalitate şi nimic, iar acum le-am suspendat activitatea, dar autorităţile locale îşi văd de treabă. Doctorii nu-i lasă să intre în târg cu animalele, dar primarul îi lasă pe margine, ca să nu mai vorbesc de societăţile comerciale… Dacă aş fi jandarm, poliţist sau primar aş rezolva situaţia“, a declarat directorul general al Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Mehedinţi, Paul Adamescu. Autorităţile locale din comuna Broşteni ignoră, prin modul de a acţiona, normele sanitar-veterinare şi pare că nu le pasă de sănătatea unei mari comunităţi. Lipsa preocupării faţă de sănătatea populaţiei din zonă se reflectă şi în starea deplorabilă a clădirii ce adăposteşte dispensarul veterinar, aşezat în buricul târgului. „Munca mea într-o casă plină de igrasie şi care stă să cadă este groaznică, dar nu avem soluţie“, a declarat medicul veterinar Magdalena Marin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS