6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMomârlanii îşi cinstesc morţii

Momârlanii îşi cinstesc morţii

Locuitorii din Valea Jiului sărbătoresc pe 1 noiembrie Ziua Morţilor, un vechi obicei catolic păstrat de sute de ani. Locurile de veci devin loc de pelerinaj şi pieţele se umplu de negustori de flori.

Autorităţile locale se implică şi ele, iar cu câteva zile înainte se face curăţenie generală în toate cimitirele. „În fiecare an vin şi fac curat la mormântul soţului şi al cumnatului, aduc flori şi aprind lumânări, iar trecătorilor le dau de pomană cozonac şi câte un pahar cu ţuică sau vin, în amintirea celor pe care îi am îngropaţi în cimitir“, a declarat o bătrână care curăţa mormintele.

Pieţele din Valea Jiului au fost invadate de vânzătorii de flori. În această perioadă, multe familii din zonă şi din judeţele limitrofe, Gorj şi Dolj, îşi asigură veniturile pentru cel puţin o lună din vânzarea florilor, pieţele fiind pline de crizanteme. „De luni am venit în piaţă şi am vândut bine până acum. Sunt cultivatoare de flori şi vin din Târgu Jiu să vând, deoarece la noi nu se ţine această sărbătoare“, a spus Elena Bancu.

 

Cruci împodobite

 

Localnicii din zona muntoasă a Văii Jiului, cunoscuţi sub numele de momârlani, care îşi îngroapă morţii în curtea casei, împodobesc crucile cu flori şi hârtii colorate, aici fiind singurul loc din ţară unde se păstrează acest obicei. Momârlanii îşi îngropă neamurile în curtea casei pentru a dovedi că pământul le aparţine, iar mormântul îl înconjoară cu un gard metalic. Acum, la poalele muntelui, unde sunt aşezările momârlăneşti, sunt adevărate cimitire, cu cruci mari, pe care oamenii le împodobesc atunci când vin să-şi prăznuiască morţii. Ei se adună cu toată familia în curte şi închină un pahar de ţuică, din care toarnă puţin şi deasupra pământului de pe mormânt, pentru ca aceia care nu mai sunt să-l poată primi pe lumea cealaltă. În această zi din an, sute de oameni săraci, mulţi veniţi din alte regiuni ale ţării, ajung să cerşească la mormintele din Valea Jiului.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS