14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalChioşcuri penale pentru consilieri

Chioşcuri penale pentru consilieri

Aleşii Craiovei şi-au probat ieri public durerea-n cot faţă de contribuabili, votând astfel încât nişte colegi de-ai lor să beneficieze de terenuri acaparate ilegal.

Cel mai penal consiliu local de până acum al Craiovei şi-a dovedit ieri adevărata grijă pentru craiovenii pe care-i reprezintă. Cu excepţia consilierilor PSD şi a doi peremişti, ceilalţi membri ai legislativului din Bănie s-au abţinut să-i lovească în afacerile ilegale pe colegii lor consilieri Eugen Iordache (PD), şi Aurel Bojenoiu (PNL), vulturi peste două foste terenuri ale domeniului public, înşfăcate printr-o procedură considerată infracţiune de poliţia doljeană. Ei au devenit astfel oficial părtaşi la o faptă ai cărei autori sunt cercetaţi penal în trei dosare la IPJ Dolj şi Parchet, lucruri despre care presa craioveană a bătut toba luni la rând. Menţionăm că Iordache şi Bojenoiu au beneficiat în toamna trecută de aceste terenuri în urma a două hotărâri de consiliu votate pe seama unor documente false întocmite de funcţionari de la Serviciul Disciplina în construcţii. Ieri s-a dezbătut în şedinţa ordinară a Consiliului Local Municipal Craiova proiectul de hotărâre iniţiat de Bianca Predescu, PSD, prin care se propunea ca terenurile din strada Horia şi Dâmboviţei deţinute de fiii consilierilor Bojenoiu şi Iordache să fie luate înapoi, în patrimoniul primăriei. PD şi PNL şi-au unit însă forţele călcând în picioare încrederea craiovenilor şi legea şi s-au abţinut de la vot, lăsând proiectul să pice. Democratul Teodor Radu, care se lăuda în urmă cu o lună că va propune să i se ia înapoi pământul colegului său democrat Eugen Iordache, s-a abţinut şi el, susţinând că „aşa a hotărât grupul PD din consiliu, condus de Constantin Popeci“. Dirijorul PD nu a putut fi contactat. De aceeaşi parte a baricadei, respectiv cea infracţională, s-au situat peneliştii. Emilian Ştefârţă a încercat o explicaţie, cum că, fiind vorba de un penelist în acest subiect, respectiv Aurel Bojenoiu, ar fi fost în conflict de interese dacă ar fi votat. Înţelegem aşadar că toţi consilierii PNL au un interes patrimonial la chioşcul lui Bojenoiu, deja funcţional în strada Dâmboviţei. „Dar să ştiţi că nu am conştiinţa împăcată“, a precizat Ştefârţă, ca şi când legea sau electoratul ar ţine cont de remuşcări.

Rămân ale lor

Îndreptarea faptei de înşelăciune a contribuabilului nu mai este posibilă decât la nivel de folclor. Directorul Direcţiei juridice a primăriei, Ovidiu Mischianu, recunoaşte că fără o hotărâre de consiliu local nu mai este posibil să fie aduse la starea iniţială cele două terenuri, ocupate deja de construcţiile firmelor Helliconia, a familiei Iordache, şi Ticsim, a clanului Bojenoiu. „Noi nu avem un temei legal să cerem în instanţă anularea propiilor noastre acte, respectiv a autorizaţilor de construire. Şi cu asta am spus totul“, a declarat Mischianu. Nici condamnarea autorilor direcţi ai faptei, funcţionarii Gheorghe Daici şi Ionel Păpălă, de la Serviciul Disciplina în construcţii, nu va avea efect asupra stării terenurilor. „Nu ar avea nici o legătură una cu alta. Dacă funcţionarii se fac vinovaţi de o infracţiune, presupun că vor plăti pentru ea. Asta nu are nici un efect asupra finalităţii actelor administrative adoptate la acea dată“, a spus directorul Mischianu.

Iordache, de la agonie la extaz

După o criză înainte de punctul de pe ordinea de zi prin care era posibil să piardă terenul, consilierul Eugen Iordache s-a înseninat, încercând la finalul şedinţei să le dea poveţe ziariştilor. El nu a explicat niciodată de ce continuă să ţină în gheare un domeniu care nu e al lui, dar a declarat pentru GdS, cu o zi înainte de şedinţa ordinară: „O să vedeţi, lucrurile s-au reglementat“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII