20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSenatorii se tem de investigatorii sub acoperire

Senatorii se tem de investigatorii sub acoperire

Senatorii au decis ieri retrimiterea la comisie a cererii preşedintelui Traian Băsescu privind reexaminarea ordonanţei de modificare a Legii anticorupţie, a cărei principală prevedere se referea la autorizarea investigatorilor sub acoperire.

Ideea retrimiterii actului normativ la Comisia Juridică i-a aparţinut senatorului PNL Norica Nicolai. Unul dintre argumente a fost acela de a aştepta promulgarea de către şeful statului a noului Cod de Procedură Penală, pentru a pune în acord cele două acte normative. Pe de altă parte, Norica Nicolai a arătat că legea autorizează folosirea investigatorilor acoperiţi atunci când există indicii mai mult sau mai puţin temeinice şi concrete că o persoană, funcţionar public, se pregăteşte să săvârşească o infracţiune de genul luării de mită. Liberala a explicat că, prin această lege, se menţine o instituţie „depăşită, nedemocratică şi contrară drepturilor omului“, aceea a indiciilor şi datelor care vizează săvârşirea unei infracţiuni.

Poliţiştii acoperiţi chiar există

Prin cererea sa de reexaminare, preşedintele a explicat că investigatorii sub acoperire nu sunt o noutate, ei fiind acceptaţi în structurile împotriva crimei organizate, unde au dat rezultate în combaterea traficului de droguri. Potrivit ordonanţei, investigatorii sub acoperire pot fi autorizaţi să promită, să ofere sau, după caz, să dea bani ori alte foloase unui funcţionar public. Autorizarea acestor investigatori nu poate avea ca scop determinarea cu intenţie a unui funcţionar public la săvârşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute de Codul penal – luarea de mită sau traficul de influenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII