17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorj100 de ani de istorie au dispărut

100 de ani de istorie au dispărut


Arhiva Prefecturii Gorj pe o perioadă de o sută de ani nu se mai regăseşte, aceasta fiind distrusă în condiţii încă neelucidate.

GORJ. Secţia Gorj a Arhivelor Naţionale se confruntă cu o situaţie fără precedent în raport cu ceea ce se întâmplă la instituţiile similare din celelalte judeţe. Puţinii angajaţi ai Arhivelor Naţionale încearcă să recompună, cu ajutorul colegilor de la Bucureşti, una din cele mai importante arhive ale unei instituţii publice din judeţul Gorj. Este vorba de arhiva pe aproximativ 100 de ani a Prefecturii Gorj, actuala Instituţie a Prefectului. Circa 100 de ani de istorie bazată pe documente nu se mai regăsesc în depozitele instituţiei Arhivelor Naţionale şi nici ale Prefecturii Gorj. Milioane de documente nu mai pot fi consultate de cercetători, dar şi de publicul larg pentru că nu mai există. Singura soluţie o reprezintă apelarea la structura centrală a Arhivelor Naţionale cu sediul în Bucureşti, în măsura în care aceasta mai deţine toate documentele vizate.

 

Anii 1847 – 1916, raşi din istorie

 

Cea mai însemnată parte a documentelor distruse vizează perioada cuprinsă între anii 1847 -1916, precum şi diferite perioade de timp cuprinse între Primul Război Mondial şi începutul anilor 1950. În total, au dispărut din arhiva Prefecturii Gorj o sută de ani de istorie bazată pe documente, care ar fi putut sta la baza a numeroase documentări pentru istoricii locali, specialiştii de la Arhivele Naţionale şi nu numai. Conducerea Arhivelor Naţionale, Secţia Gorj, a încercat să găsească o explicaţie pentru starea de fapt, toate teoriile indicând faptul că cea mai mare parte a actelor au fost distruse în perioada Primului Război Mondial. Potrivit unor documente ale vremii, arhivele Prefecturii Gorj au fost folosite drept combustibil de către armata germană de ocupaţie. Această teorie nu oferă însă explicaţii şi în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu arhivele distruse după Primul Război Mondial.

 

Condiţii neelucidate

 

Specialiştii Arhivelor Naţionale nu au renunţat însă să investigheze condiţiile în care 100 de ani de istorie a Gorjului au dispărut. Sunt însă foarte mici şanse să se ajungă la vreun răspuns. „Arhiviştii gorjeni nu doresc să se mai repete o tristă experienţă din trecut când aproape un secol din istoria judeţului a fost sărăcit de informaţii prin distrugerea, în condiţii încă necunoscute, a arhivei Prefecturii Gorj. Este o experienţă tristă cu care sperăm să nu se mai confrunte şi alte secţii din ţară. Din păcate, este vorba şi de o perioadă de referinţă pentru această zonă, din care puteam afla o mulţime de lucruri despre funcţionarea instituţiilor. Se ştie că fiind cea mai importantă instituţie din administraţie, aici se păstrează cam toate documentele, în baza cărora poţi să reconstruieşti realitatea unor epoci şi ani extrem de importanţi din istoria noastră. În măsura în care este posibil, numai colegii din Bucureşti ne mai pot ajuta cu documente“, a precizat Dan Neguleasa, directorul Secţiei Gorj a Arhivelor Naţionale.

 

Au preluat Arhivele PCR

 

În încercarea de a colecta cât mai multe documente de la prefectură, instituţia condusă de Dan Neguleasa a preluat recent arhivele create de structurile fostului Partid Comunist Român. După 1989, angajaţii Arhivelor Naţionale Gorj au început inventarierea documentelor emise de fostele structuri ale PCR, după 1945. Toată arhiva a fost depozitată în clădirea ce găzduieşte în prezent Consiliul Judeţean (CJ) şi Prefectura Judeţului Gorj. Până în anul 1996 se reuşise arhivarea documentelor respective pentru a putea fi puse la dispoziţie celor interesaţi de cunoaşterea şi scrierea istoriei perioadei comuniste în Gorj. Din cauza spaţiului de depozitare limitat, existent la Arhivele Naţionale, dar şi pentru că anumite acte emise de CJ şi Prefectură au fost amestecate cu arhiva PCR Gorj, abia zilele trecute s-a reuşit recuperarea completă şi mutarea arhivei fostului PCR. Este vorba de aproximativ un camion de acte, reprezentând circa 150 de metri liniari de documente.

 

Peste 28.000 de membri ai PCR

 

După cum a precizat directorul Dan Neguleasa, până în prezent au fost inventariate peste 28.000 de dosare aparţinând foştilor membri ai Partidului Comunist Român. „Un dosar de membru al PCR nu este acelaşi lucru cu un dosar de la fosta Securitate. Să nu fie făcută această confuzie. Conţine o cerere, un angajament, caracterizări şi alte chestiuni de acest tip care nu au de-a face decât strict cu activitatea politică, nu şi cu cea legată de vreun serviciu secret. În măsura în care este posibil, aceste documente pot fi analizate de publicul interesat. Volumul de muncă este enorm, până când vom pune în ordine aceste dosare şi restul arhivei. În condiţiile în care tot personalul ar lucra numai la această arhivă ar fi necesară o perioadă de doi ani să fie totul ordonat şi inventariat în registre. Există dări de seamă, date despre alegeri, planuri de muncă. Nu se regăsesc în arhiva preluată dosarele membrilor PCR cu funcţii de conducere. Nu ştim de cine au fost luate. Probabil că de Bucureşti“, a menţionat directorul Arhivelor Naţionale Gorj, Dan Neguleasa.

 

4,5 kilometri de documente

 

Una dintre problemele cu care se confruntă în momentul de faţă instituţia o reprezintă lipsa spaţiului de depozitare. Există stocată o arhivă de 4,5 kilometri, iar capacitatea maximă este de 5 kilometri. S-a încercat obţinerea unui spaţiu într-o centrală termică dezafectată, însă fără succes. Personalul este, de asemenea, insuficient. Doar 12 persoane, inclusiv femeia de serviciu, deservesc o instituţie de importanţă maximă pentru comunitate. A existat o perioadă când legile fondului funciar şi judecătorii îi trimiteau pe cetăţeni la Arhivele Naţionale să obţină documente, iar întreg personalul instituţiei a fost mobilizat pentru rezolvarea cererilor de eliberare de copii după registrele agricole sau alte acte. Întrucât numărul de angajaţi era extrem de mic, conducerea Arhivelor Naţionale a apelat şi la ajutorul femeii de serviciu pentru a grăbi elibererea copiilor după ducumente.

Director nou

Arhivele Naţionale Gorj vor avea, începând de joi, un nou director, în persoana lui Alexandru Bratu. Acesta îi va lua locul lui Dan Neguleasa, care va ieşi la pensie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS