9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de mii de porci, vaccinaţi antipestă

Zeci de mii de porci, vaccinaţi antipestă

Campania de vaccinare antipestă a porcinelor începe astăzi în judeţul Gorj. Medicii veterinari vor vaccina peste 160 de mii de porci din gospodăriile oamenilor.

Campania de toamnă de vaccinare antipestă a porcilor începe azi şi se va finaliza în momentul în care toţi cei peste 160 de mii de porci vor fi vaccinaţi. „Începe campania de toamnă; pe an au loc două astfel de campanii. Una în martie, iar alta în luna octombrie. Vor fi vaccinaţi toţi porcii, indiferent de vârstă sau greutate. Doar purceii nu vor fi vaccinaţi acum. În campania de toamnă sunt incluse doar animalele din gospodăriile cetăţenilor, nu şi cele din ferme. În acestea din urmă avem 30 de mii de porci, dar ei au un program special de vaccinare, intern“, a declarat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj.

Această campanie este gratuită, fiind susţinută de Guvernul României. Fiecărui animal îi va fi întocmit un dosar de medicul vetrinar care va cuprinde, potrivit lui Ion Iliuţă, cinci documente. Pe unul dintre ele, proprietarul va semna după ce porcul va fi vaccinat.

 

Au sosit doar 128 de mii de doze

 

Reprezentanţii DSV Gorj au solicitat de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor 160 de mii de doze de vaccin antipestă porcină. Până în prezent, la sediul instituţiei au sosit 128 de mii de doze de vaccin care vor fi folosite în următoarea perioadă. Vaccinarea este obligatorie, iar reprezentanţii DSV Gorj speră să nu existe probleme: „În campania din luna martie nu am întâmpinat nici o problemă, toţi cetăţenii au fost de acord să-şi vaccineze porcii. Oamenii au înţeles că este obligatoriu să-şi vaccineze animalele, pentru că astfel le feresc de această boală. Pesta porcină clasică este, potrivit medicilor veterinari, o boală virală, extrem de contagioasă, care afectează deopotrivă porcii domestici şi cei sălbatici, fiind răspândită la nivel global. Ea nu este transmisibilă la om, dar poate genera pierderi de proporţii mari crescătorilor de porci. Se transmite prin contact direct între animalele domestice sau sălbatice. Porcii bolnavi de pestă porcină clasică prezintă modificări de comportament: beau multă apă, nu se deplasează, refuză hrana, au coada, picioarele, urechile, abdomenul colorate roşu închis, au constipaţie urmată de diaree şi tremurături musculare“.

Amenzi pentru cei care refuză vaccinul

Medicul Ion Iliuţă, şeful DSV Gorj, a declarat că proprietarii de suine care vor refuza să-şi vaccineze animalele riscă amenzi: „Dacă apar pe undeva prin judeţ cazuri în care cetăţenii refuză să-şi vaccineze antipestă porcii, medicii veterinari ne vor anunţa şi vom trimite echipe de la centru ca să îi convingem că greşesc. În cazul în care nici aşa nu înţeleg, cetăţenii vor fi sancţionaţi cu amenzi de până la 5.000 de lei. Anul trecut nu am avut probleme, sper ca nici anul acesta să nu apară“.

Ultimul focar de pestă porcină – în februarie

În luna februarie a acestui an a fost eradicat ultimul focar de pestă porcină, care apăruse în localitatea gorjeană Cruşeţ. Au murit doi porci din curtea unui localnic, restul animalelor din comună fiind vaccinate după apariţia focarului. A fost cel de al 12-lea focar activ de pestă porcină. În anul 2006, la nivelul judeţului Gorj au fost înregistrate aproximativ 100 de focare de pestă porcină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS