11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectul Dumitru îi ia pământul lui Mititelu!

Prefectul Dumitru îi ia pământul lui Mititelu!

Prefectul de Dolj a declarat ieri că terenurile de la Cernele pe care şi le-a însuşit Mititelu pe baza unei hotărâri judecătoreşti şi a unor manevre de culise le va fi dat cetăţenilor din Işalniţa. Terenurile în discuţie figurează, chiar şi după ce Adrian Mititelu le-a vîndut, tot în proprietatea publică a statului.

Cu mai mulţi ani în urmă, Gazeta de Sud prezenta manevrele de culise prin care omul de afaceri Adrian Mititelu a pus mâna pe zeci de hectare de teren de la marginea de vest a Craiovei poziţionate la drumul european şi cu o valoare de piaţă enormă. Mult timp nu s-a întâmplat nimic, Mititelu s-a pus în posesie cu executorul judecătoresc, şi-a întabulat proprietatea pe care o deţinea pe baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile şi a început să înstrăineze bucăţi de teren. Unii dintre cumpărătorii care i-au umflat buzunarele latifundiarului Mititelu au fost fraţii Pănescu de la Piteşti, care pentru două milioane de euro s-au ales cu terenul pe care au construit un supermarket. Primăria Craiova s-a prefăcut că nu dă autorizaţie de construire, după care lucrurile s-au înmuiat şi au intrat în firescul în care ne scăldăm de 17 ani de zile.

Prefectul se ia la trântă cu Mititelu

În tot acest timp, Primăria Işalniţa cerea terenuri pentru reconstituirea dreptului de proprietate al cetăţenilor din comună deoarece pe Legea nr. 18/1991 fiecărui cetăţean i se făcuse reducere de 25% din suprafaţa care i se cuvenea. După apariţia Legii nr. 247/2005, suprafaţa cerută la reconstituire s-a mărit şi mai mult, astfel încât ar fi fost nevoie de 138 ha teren aflat pe raza administrativă a Craiovei pentru a satisface dreptul de proprietate al cetăţenilor validaţi pe anexele de la Işalniţa.

Săptămâna trecută, la şedinţa Comisiei judeţene de fond funciar, cetăţenilor din Işalniţa li s-a oferit un amplasament de 56 ha în punctul „Rudari“, urmând ca diferenţa până la 138 ha să le fie atribuită pe terenurile deţinute actualmente de Adrian Mititelu. „Săptămâna viitoare, la şedinţa de fond funciar, voi oferi işălniţenilor terenurile de la Staţiunea pomicolă Craiova pe care le-a luat omul de afaceri Mititelu. El nu s-a judecat niciodată cu prefectura, iar terenurile pe care le-a luat, chiar dacă sunt cu hotărâre definitivă şi irevocabilă, nu au ieşit niciodată din evidenţele ADS, deci ele sunt la stat şi pot să fac reconstituiri de proprietate. Direcţia Finanţelor Publice şi staţiunea pomicolă s-au judecat cu el şi au recâştigat toate activele acestei staţiuni pe care le luase el pe diferite firme, aşa că eu nu am nici un fel de problemă. Pământul de la staţiunea pomicolă este al statului şi pot demonstra aceasta, fapt pentru care lucrurile pentru mine sunt clare. De altfel, am intrat în posesia unor documente care demonstrează că sătenii din Işalniţa au fost împroprietăriţi acolo de rege dintr-un teren care era al Ministerului de război, nu era al nici unui boier“, a spus Silviu Dumitru, prefectul de Dolj.

Toţi se reîntorc la lege!

Adrian Mititelu, cel care deţine o bună parte din terenurile pe care prefectul de Dolj vrea să le dea locuitorilor din Işalniţa, nu pare impresionat de decizia acestuia. Unele terenuri le-a şi vândut unor oameni de afaceri şi a încasat cu siguranţă un preţ bun. „Mi se pare o prostie. E un mare tâmpit cine spune că nu ţine cont de o hotărâre judecătorească. E un abuz grav în serviciu. E insuficient ce vrea să facă prefectul. Chiar dacă va decide în comisiile judeţene de aplicare a legilor funciare, cei de la Bucureşti nu vor fi de acord cu asta, pentru că fac puşcărie. Dacă prefectul consideră că nu am avut acte legale atunci când am obţinut pământul, să facă plângere la Parchet şi să obţină anularea hotărârii judecătoreşti. Oricum, eu am vândut jumătate din terenurile acelea“, a declarat Adrian Mititelu.

După şedinţa comisiei judeţene de fond funciar ţinută săptămâna trecută, oficialii de la Işalniţa nu s-au arătat încântaţi de rezultatele obţinute. „Noi avem pe raza Craiovei 138 ha de teren care ar trebui să fie al locuitorilor din Işalniţa. Ne-au dat 56 ha teren în punctul Rudari, dar cetăţenii nu sunt mulţumiţi pentru că bătălia mare este pe terenul de la drumul european, care a fost luat de domnul Mititelu. Pe terenurile de la staţiunea pomicolă i-a împroprietărit regele după primul război mondial şi avem de la arhive tabelul cu aceştia.

Înainte de împroprietărire, terenul a aparţinut Ministerului de război, şi nu boierilor, cum s-a spus anii trecuţi. 30 de cetăţeni pe care-i reprezintă un avocat sunt prin instanţe şi se judecă, şi mai sunt alţi zece cetăţeni care au alt avocat şi care şi ei se judecă la instanţe pentru a demonstra amplasamentul terenurilor pe care le solicită. Işălniţenii împroprietăriţi de rege şi-au demonstrat continua posesie până în anii când pământul le-a fost luat la CAP. Este terenul nostru, nu al te miri cui de prin Craiova“, a spus Mircea Roşu, inginer la Camera agricolă Işalniţa.

Dacă săptămâna viitoare prefectul Dumitru se va ţine de cuvânt şi va da în proprietate işălniţenilor pământul lui Mititelu, oamenii din comună nu vor putea intra în posesia terenurilor deoarece ele aparţin acum unor persoane care au acte de vânzare- cumpărare autentice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII