14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComplexul Energetic atacă Termoficarea

Complexul Energetic atacă Termoficarea

Nici nu s-au obişnuit bine cu căldura în apartamente că locatarilor de la blocuri le este deja pregătită o surpriză: debranşarea. Temperaturile scăzute din ultimele zile au convins Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova să dea drumul la căldură, în cele din urmă, de ieri. Conducerea regiei a mai avut câteva încercări eşuate de a le încălzi craiovenilor apartamentele, însă nu a reuşit să obţină acordul de la Complexul Energetic (CE), din cauza debitelor uriaşe pe care nu le plătise.

Abia la începutul acestei săptămâni, după ce a fost semnat un protocol cu partenerii de la CE, Termoficarea a putut să furnizeze agentul termic.

„Am început de azi (ieri – n.r.) să umplem caloriferele şi să dăm drumul la căldură. Era foarte frig afară şi nu îi puteam lăsa pe craioveni să dârdâie în case. Sperăm să înţeleagă însă că, dacă primesc agent termic, trebuie să-l şi plătească. Probleme sunt doar cu locatarii din Craioviţa Nouă, care vor avea căldură abia peste o săptămână, deoarece trebuie finalizate lucrările la transformarea punctelor termice“, a precizat Nicolae Degeratu, director adjunct al RATf.

Emoţiile craiovenilor care sunt branşaţi la sistemul centralizat de încălzire nu s-au terminat însă, la sfârşitul lunii octombrie putând să fie lăsaţi în frig din nou. Măsura este stipulată în protocol, în cazul în care, până la acea dată, CE nu ar încasa 20 de milioane de lei de la Termoficare.

 

Regia de Termoficare, acuzată de rea-voinţă

 

Supărată că ritmul plăţilor nu s-a accelerat, în special în ultima perioadă, conducerea Complexului Energetic acuză Termoficarea că nu vrea să-i plătească restanţele.

„Au încasat banii de la oameni, însă i-au direcţionat către alte priorităţi. Care sunt nici noi nu ştim, însă, dacă până la 31 octombrie nu ne dau cele 20 de milioane de lei, care reprezintă doar o parte din datorii, vom sista agentul termic. Vrem să ne cerem anticipat scuze craiovenilor, însă trebuie să înţeleagă că nu este vina noastră dacă vor rămâne fără căldură“, a declarat Ion Dinulescu, director la Complexul Energetic. În replică, şefii de la Termoficare au menţionat că toate resursele financiare ale regiei au fost orientate către achitarea datoriilor.

Jumătate din bani vor fi viraţi în conturile CE, în zilele următoare, suma de zece milioane de lei fiind primită ca ajutor de la guvern. Pentru restul banilor, regia trebuie fie să facă încasări impresionante, fie să apeleze la un credit bancar. Până în prezent, nici una dintre cele două variante nu s-a dovedit eficientă, iar numărătoarea inversă a început, rămânând doar opt zile până la termenul-limită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU