6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCinci miliarde de lei, cheltuite doar pe hârtie

Cinci miliarde de lei, cheltuite doar pe hârtie

Corpul de Control al Instituţiei Prefectului judeţului Gorj a descoperit grave nereguli în privinţa modului de cheltuire a fondurilor alocate pentru modernizarea a două şcoli din comuna Bâlteni, fiind sesizată Garda Financiară.

GORJ. Pentru modernizarea Şcolilor generale din Cocoreni şi Vlăduleni, din comuna Bâlteni, judeţul Gorj, s-au alocat de guvern aproximativ cinci miliarde de lei vechi. Din aceste fonduri ar fi trebuit să se realizeze alimentarea cu apă potabilă, reabilitarea instalaţiilor termice şi electrice, precum şi construirea unui grup sanitar. Deşi termenul de finalizare a lucrărilor a expirat, doar o mică parte din acestea au fost realizate. Nici până în prezent centrala termică şi grupurile sanitare nu au fost date în folosinţă. Doar 30% dintre lucrări erau executate, cu toate că durata contractului se terminase. Nu s-au prezentat acte adiţionale privind o eventuală prelungire a duratei şi a graficului de lucrări, se menţionează în raportul Corpului de Control. Societatea care se ocupă de modernizarea celor două unităţi de învăţământ este Purdă Energoserv SRL.
De asemenea, pentru montarea centralei termice de la Şcoala din Vlăduleni s-au cheltuit aproape 150 de milioane de lei vechi, în condiţiile în care reprezentanţii Prefecturii Gorj au constatat că nu s-a realizat nici un spaţiu, iar centrala termică a fost amplasată într-un vechi spaţiu al şcolii. Corpul de Control a mai constatat că au fost acceptate la plată şi achitate unele lucrări nereale sau supraevaluate. Totodată, construirea camerei pentru montarea centralelor termice şi realizarea grupurilor sanitare s-a făcut fără autorizaţie. Reprezentanţii prefecturii consideră că au descoperit un indiciu că licitaţia a fost trucată. Cazanele de fontă pentru centrele termice au fost achiziţionate de executantul lucrării înainte de organizarea licitaţiei.

Primarul se disculpă

Primarul comunei Bâlteni, Vasile Vlăduleanu, se disculpă şi spune că, deşi nu au fost terminate, lucrările se află în termenul de garanţie şi că nu poate aprecia dacă facturile au fost „umflate“:
„Nu s-au terminat lucrările, dar acestea sunt în termenul de garanţie. Autorizaţia de construcţie este în curs de obţinere. Atâta timp cât au prezentat facturi, eu nu pot să apreciez dacă valoarea acestora este prea mare. Cazanele puteau să le aibă pe stoc“.
Edilul-şef al localităţii Bâlteni a mai precizat că nici una dintre centralele termice nu funcţionează, iar şcoala este încălzită cu ajutorul sobelor: „Centralele nu funcţionează, dar căldură este de la sobele pe gaze. Grupurile sanitare nu sunt finalizate, la acestea lucrându-se în prezent“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS