9.5 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcolile, evaluate de ARACIP

Şcolile, evaluate de ARACIP

Vâlcea. 10 octombrie 2007 a fost termenul-limită până la care directorii tuturor şcolilor din Vâlcea trebuia să întocmească rapoartele de evaluare internă. Cei care au raportat date ireale despre şcolile pe care le conduc vor fi demişi, iar unităţile de învăţământ riscă să fie închise. „Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) va evalua toate şcolile din judeţ. Până în luna decembrie vor fi evaluate unităţile de învăţământ care au solicitat specializări noi pentru anul şcolar 2008-2009. Începând cu luna ianuarie a anului viitor, vor fi evaluate şi celelalte şcoli. Acolo unde se vor constata nereguli între rapoartele de autoevaluare şi constatările inspectorilor ARACIP, vor fi sesizate Inspectoratul Şcolar şi Ministerul Educaţiei şi se vor lua măsuri. Sperăm totuşi să nu existe asemenea probleme“, a afirmat un inspector vâlcean, responsabil cu evaluarea şcolilor.
La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, comisiile interne vor monitoriza rezultatele şcolare înregistrate, punctele tari, cele slabe, dotările etc. şi vor nota nivelul de realizare cu calificativele nesatisfăcător, satisfăcător, bine, foarte bine sau excelent. Membrii comisiei de analiză a calităţii învăţământului se bazează pe observare, anchetă şi analiza documentelor. În final, comisiile pot formula propuneri de îmbunătăţire a nivelului educaţiei în instituţia evaluată.

S-a renunţat la clasificarea şcolilor

Şcolile nu vor mai fi clasificate. Aceasta este decizia reprezentanţilor ARACIP, după ce tot ei hotărâseră în vara trecută, împreună cu Ministerul Educaţiei, demararea acestei acţiuni. „Noi trebuie să îmbunătăţim calitatea actului de învăţământ în şcoli, nu să le clasificăm. Părinţii nu trebuie să-şi înscrie copiii la o şcoală care este într-un top, ci la una care-i oferă elevului posibilitatea de a avea rezultate bune“, a declarat preşedintele ARACIP.
În vara acestui an, Ministerul Educaţiei a anunţat că toate şcolile vor fi clasificate, începând de anul viitor, în trei categorii: cu grad de risc minim, mediu şi maxim de violenţă, primind în acest sens buline de diferite culori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS