24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalFrate doar pentru bani

Frate doar pentru bani

Caz cutremurător într-o comună din Mehedinţi. Un bărbat este ţinut în lanţuri de fratele său. Din cauza singurătăţii, bărbatul a uitat să vorbească.

EHEDINŢI. Mihai Viaşu, de 55 de ani, din comuna Broşteni, este ţinut în lanţuri de fratele său, Constantin. Acesta este angajat asistent social al Primăriei Broşteni ca să aibă grijă de Mihai, primind un ajutor social de şase milioane de lei. Însă, Constantin îşi aminteşte de fratele său doar în ziua de pensie, atunci când vine să o încaseze. Mihai Viaşu este închis în curtea casei, cu un lanţ gros. Mihai îl aşteaptă chiar şi o săptămână pe fratele ca să îi aducă o bucată de pâine şi să-l schimbe de haine.

„Nici nu vă puteţi închipui ce a îndurat nea Mihai! Trăieşte mai rău decât un câine. Este bătut, închis cu lanţ şi lacăt în curte, dat uitării chiar şi o săptămână. Fratele său, Constantin, apare când vine poştaşul, ca să îi ia banii“, a declarat Cristian Todoran, martor.

Mihai Viaşu a avut un accident în tinereţe şi a rămas cu sechele. De aproape şase ani trăieşte mai rău ca la închisoare. A uitat să şi vorbească. Uitat de rude şi marginalizat de societate, bărbatul încearcă zilnic să-şi pună capăt zilelor ca să-şi curme suferinţa.

 

Bărbatul abia mai vorbeşte

 

Pe frunte îi sunt brăzdate adânc urmele încercărilor de a-şi încheia socotelile cu viaţa. La întrebările noastre, îngână câteva cuvinte şi spune că vrea să moară. „Nu mai pot! Costel nu vine şi eu stau mult singur. Dorm pe pământ, în curte. Vreau să mor!“. Nea Mihai plânge şi se ascunde în spatele fântânii de ruşine.

Vecinii au sunat la poliţie ca să intervină. „Nici noaptea nu putem dormi! Zbiară de singurătate şi îşi strigă fratele. Este ţinut cu aceleaşi haine pe el şi câte o lună. Mihai încearcă zilnic să se omoare. Ieri a încercat să se arunce în fântână. Se izbeşte cu capul de pereţi şi ţipă întruna“, a declarat Ana Aristia, o vecină. Alt martor povesteşte că din când în când tăia lanţul de la poartă şi îi dădea câte o pâine.

Reporterii noştri care au descoperit cazul au alarmat autorităţile, iar poliţia şi primarul satului l-au căutat câteva ore pe fratele victimei. L-au găsit la rummy, în centrul satului.

„Primesc bani şi am grijă de el cum pot. Dacă stau sau nu cu el, tot se dă cu capul de pereţi. Închid poarta ca să nu iasă pe stradă să facă prostii“, a declarat senin Constantin Viaşu, fratele lui Mihai.

Poliţia a deschis un dosar penal pe numele lui Constantin Viaşu. Medicii l-au internat pentru deparazitare pe bărbat într-o secţie a Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin. Aici se va hotărî dacă bărbatul se va întoarce acasă sau va ajunge într-un centru special.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII