11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, codaşa ţării la dezvoltare economică

Craiova, codaşa ţării la dezvoltare economică

13 este numărul norocos al primarului Antonie Solomon şi ghinionul craiovenilor, care se află pe această poziţie în topul ritmului de dezvoltare economică în România. Cine sunt responsabilii? „Administraţia“, spun cei mai mulţi. „Toată lumea“, spune primarul.

Revista Capital a publicat ieri un clasament al primelor 15 oraşe în România ca ritm de dezvoltare economică în ultimul an. Capitala Olteniei, Craiova, se află pe locul 13, fiind urmată doar de Ploieşti şi Oradea. Pe primele locuri se află Bucureşti, Cluj, Sibiu şi Arad. Realizatorii topului au luat în calcul mai mulţi indicatori economici, printre care investiţiile semnificative în comerţ, industrie, imobiliare, turism şi transport, evoluţia bugetului administraţiei publice locale în comparaţie cu anul precedent, bugetul local pe cap de locuitor, cheltuielile per capita făcute de autorităţile publice pentru transporturi, mediu, respectiv cultură şi recreere, dar şi numărul de evenimente culturale importante. Oraşele analizate au cel puţin 150.000 de locuitori.

Analiştii au constatat discrepanţe mari între oraşe de mărimi relativ egale, însă din diferite zone ale ţării. Spre exemplu, numai proiectele imobiliare lansate în ultimele 12 luni în Constanţa, Braşov sau Cluj se apropie de valoarea totală de două miliarde de euro. La Galaţi, ANL rămâne în continuare cel mai mare investitor imobiliar. La Craiova, spunem noi, tot ANL a dezvoltat proiecte rezidenţiale de dimensiuni semnificative. Investitorii privaţi au iniţiative răzleţe şi multe dintre ele nu s-au concretizat până în prezent. În acest mod, discrepanţele între regiuni tind să se adâncească în loc să se aplatizeze. Reprezentanţii patronatelor din Bănie spun că locul ocupat de municipiu este explicabil şi prin lipsa de deschidere a autorităţilor locale faţă de investitori. „În ultimii ani au lipsit investiţiile majore, dar nici autorităţile locale nu au avut o mare deschidere spre investitori. Toate primăriile şi consiliile judeţene din Oltenia trebuia să aibă o strategie de atragere a investiţiilor. În ceea ce priveşte Craiova, trebuie spus că a lipsit şi o strategie de privatizare pentru marile întreprinderi. Potenţial am avut, a existat şi interes, însă am pierdut startul. După 17 ani, încă mai avem întreprinderi de privatizat. În al doilea rând, în alte zone ale ţării au plecat mai mulţi la muncă în străinătate. Banii câştigaţi de aceştia s-au întors“, este de părere Valentin Cristea, preşedintele Consiliului Local al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (CLIMM) Craiova.

 

Oltenii vor fonduri UE de 620 de milioane de euro

 

Speranţele imediate de dezvoltare a oraşului se leagă de venirea companiei americane Ford la Craiova, prin preluarea fostei Daewoo. În patru ani, americanii au promis aici investiţii directe de 675 de milioane de euro, acestea fiind de natură să atragă altele, în ceea ce priveşte furnizorii. Contractul cu Ford se află însă în analiza Comisiei Europene (CE), care suspectează ajutoare de stat în acest caz. „Venirea Ford la Craiova a fost un caz fericit, pentru că pe lângă el vor veni şi furnizorii companiei, care vor crea locuri de muncă şi vor dezvolta zona. Nu cred că Bruxellesul va alunga Ford de aici, a fost mai degrabă o problemă de comunicare din partea autorităţilor române“, a mai spus Valentin Cristea. Şi ELECTROPUTERE Craiova se pare că va fi în curând preluată de saudiţii de la Al Arrab Contracting Company.

13 este numărul norocos al primarului Antonie Solomon, aşa cum a spus în nenumărate rânduri. Din păcate, nu este norocos şi pentru craioveni, în condiţiile date. „Numărul meu norocos! Ce, primăria e de vină că au ocolit investitorii Craiova? Şi tu eşti de vină, ca ziarist! Toată lumea e de vină! Au venit Ford şi arabii la ELECTROPUTERE, în cinci ani o să fim pe primul loc“, a declarat primarul, telefonic.

Potrivit Violetei Alexandru, directoarea Institutului pentru Politici Publice (IPP), poziţia geografică nu contează decât în mică măsură, mai ales când vine vorba de dinamica administraţiei publice. „Cât de mare este bugetul unui oraş sau cât de eficient se cheltuiesc banii sunt lucruri care ţin foarte mult de experienţa de manager a primarului. Acesta trebuie să ştie să-şi formeze şi să-şi conducă echipa. Fără o echipă bună nu poate face treabă, cum nici o echipă bună fără un manager priceput nu dă rezultate“, a afirmat aceasta, citată de Capital.

În Craiova, venirea investitorilor este un hazard, deoarece administraţia locală nu are nici o influenţă directă asupra lor, consideră Marilena Bogheanu, directoarea Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) 4 Sud-Vest Oltenia. „Administraţia nu are nici o influenţă directă asupra investitorilor. Se prevalează de faptul că nu are terenuri pe care să le pună la dispoziţie, aşa că investitorii pleacă în alte zone. O autoritate publică trebuie să se îngrijească de aceste aspecte, să cumpere terenuri dacă nu are“, a spus Bogheanu. O şansă mare de dezvoltare pentru această zonă o constituie fondurile structurale din bugetul UE. Oltenii şi-au propus să acceseze proiecte de 620 de milioane de euro din fondurile disponibile în perioada 2007-2013, însă acest lucru depinde în mare măsură de calitatea proiectelor depuse. „Administraţiile locale nu trebuie să neglijeze aspectele legate de calitatea pregătirii oamenilor“, a conchis Bogheanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII