12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZilele Craiovei, un festival multiart

Zilele Craiovei, un festival multiart

Spectacole de teatru cu distribuţii de excepţie, seri de muzică simfonică, lansări de carte, concerte folk, dar şi un carnaval „a la Veneţia“ sunt evenimentele care vor transforma cea de-a XI-a ediţie a Zilelor Municipiului Craiova într-un adevărat festival multiart.

Zilele Craiovei cu ale ei butoaie cu bere şi mititei sfârâind pe grătar, cu concerte şi artişti renumiţi sau nu au rămas undeva, în trecut, să scrie istoria lor. O nouă ediţie se apropie. Duminică, 21 octombrie, la ora 19.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“ trâmbiţele vor anunţa deschiderea unor noi manifestări, de această dată cu mai puţin iz de carne pe grătar sau bere la dozator… şi mai mult cu parfum fin cultural. Pe parcursul celor şapte zile îşi vor da întâlnire în Cetatea Banilor actori, regizori, scenografi, oameni de artă de înaltă ţinută. Vor poposi în instituţiile culturale ale Craiovei, şi nu numai, să cânte şi să încânte, să interpreteze roluri celebre. Nu vor lipsi de la marea întâlnire cu publicul craiovean, în zi de sărbătoare, caricaturistul Ştefan Popa Popas, maestrul Alexandru Racu, actorii Tudor Gheorghe, Răzvan Mazilu, Florin Piersic, Emilia Popescu, Rodica Popescu Bitănescu, Ştefan Iordache, Tamara Buciuceanu Botez, George Mihăiţă, Vladimir Găitan, designerii de modă Doina Levintza şi Cătălin Botezatu, prin intermediul costumelor create pentru spectacolele de pe scenele Craiovei, folkiştii Ducu Bertzi, Nicu Alifantis, Victor Socaciu, Vasile Şeicaru, Tatiana Stepa, dar şi cântăreţi de muzică populară vestiţi şi scriitori români de la New York. Un adevărat festival cultural, cu toate ingredientele, recitaluri de jazz, spectacole teatrale stradale, spectacole de teatru underground, cafe teatre, în cadrul nocturnelor artistice care vor începe duminică, la lăsarea serii.

 

O incursiune în lumea teatrului

 

Startul evenimentelor teatrale va fi dat de spectacolul Naţionalului craiovean „Cele două orfeline“, în regia lui George Ivaşcu, în chiar prima seară a manifestărilor prilejuite de sărbătoarea zilelor Craiovei, duminică, 21 octombrie, în Sala „Amza Pellea“, de la ora 19.30. Teatrul Masca va juca luni, 22 octombrie, de la ora 15.00, pe miniscena improvizată din Piaţa Mihai Viteazul, „Prostia omenească“. La ceas de seară, în aceeaşi zi, de la ora 19.00, din Sala „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ va răzbate izul „Parfumelor nebunelor dorinţi“ al lui Tudor Gheorghe. Vor fi spectacole din toate genurile teatrale, de imagine, teatrul-dans, spectacolul Teatrului Odeon Bucureşti, „Portretul lui Dorian Gray“, cu Răzvan Mazilu, în regia lui Dragoş Galgoţiu, costume Doina Levintza (marţi, 23 octombrie, ora 19.00, Sala „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“), dar şi „Marchizul de Sade“, în interpretarea aceluiaşi Teatru Odeon (miercuri, 24 octombrie, tot în Sala „Amza Pellea“ a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, de la ora 19.00). Nu vor lipsi nici comediile spumoase, cum ar fi „Şefele“, spectacol al Teatrului Odeon din Bucureşti – miercuri, 24 octombrie, în Sala „I.D. Sîrbu“ a Naţionalului craiovean, de la ora 17.00, „Cinci femei în tranziţie“, spectacol al Teatrului Naţional Bucureşti, cu Rodica Popescu Bitănescu şi Aimee Iacobescu (joi, 25 octombrie, Teatrul Liric „Elena Teodorini“, ora 18.30), „Rendez-vous“, reprezentaţie a Teatrului Naţional Bucureşti, vineri, 26 octombrie, de la ora 18.30, în sala de spectacole a Teatrului Liric „Elena Teodorini“, sau „Nepotu’“, cu Tamara Buciuceanu-Botez, un spectacol al Teatrului de Comedie Bucureşti, în regia lui Horaţiu Mălăele – sâmbătă, 27 octombrie, în aceeaşi sală, de la ora 18.30. „Există nervi“, piesă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu“, care se va juca marţi, 23 octombrie, în Sala „I.D. Sîrbu“ a Naţionalului craiovean, de la ora 17.00, va vorbi despre altă zonă a teatrului, tot astfel cum „Străini în noapte“, cu Florin Piersic şi Emilia Popescu, se va adresa altui gen de public, în reprezentaţia de miercuri, 24 octombrie, de la Teatrul Liric „Elena Teodorini“, de la ora 18.30.

 

De la spectacolele teatrale la Carnavalul Craiovei

 

Vreme de şapte zile, vor poposi pe străzile Craiovei şi personajele celor mai celebre poveşti pentru copii, tot astfel cum strada le va deveni scenă şi celor câteva grupuri de dansatori. Păpuşile supradimensionate îi vor invita la joacă pe cei mici, în vreme ce mimii îi vor provoca la o partidă de şah, imaginară, ce-i drept, pe trecători. Se va cânta, se va dansa, aşa cum îi stă bine românului în zi de sărbătoare, culminându-se cu mult aşteptata zi de carnaval. Peste 100 de figuranţi vor aduce ceva din carnavalul veneţian vineri seară, cu începere de la ora 19.00, pe traseul Piaţa „Mihai Viteazul“ – Cercul Militar – lacul din Parcul „Nicolae Romanescu“. „Am depăşit tema istorică şi religioasă, am dat drumul imaginaţiei. Am creat un adevărat spectacol, un carnaval a la Veneţia, un spectacol al apei“, a precizat primarul Craiovei, Antonie Solomon.

În haine de sărbătoare, lumea va petrece, va dansa, se va bucura şapte zile şi şapte nopţi, mai ceva ca-n basme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII