12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Judeţean Târgu Jiu are nevoie de un incinerator modern

Spitalul Judeţean Târgu Jiu are nevoie de un incinerator modern

Problema deşeurilor medicale periculoase este departe de a fi rezolvată în judeţul Gorj, dar există totuşi şanse ca Spitalul Judeţean Târgu Jiu să aibă un crematoriu în conformitate cu normele Uniunii Europene.

Gorj. Potrivit acestor norme, până în anul 2008 din România trebuie să dispară toate crematoriile care sunt depăşite tehnic. Fiecare unitate medicală cu paturi trebuie să aibă un incinerator ecologic, pentru că deşeurile care provin din spitale sunt considerate adevărate bombe: sida şi hepatita C nu sunt decât două dintre bolile care pot fi răspândite în urma unei proaste depozitări şi incinerări a acestor deşeuri.

Potrivit lui Dumitru Pălivan, directorul medical al Spitalului Judeţean Târgu Jiu, deşeurile medicale trebuie să aibă un regim special de colectare, de distrugere, tocmai pentru a evita răspândirea unor boli. „Din păcate, au existat şi la noi situaţii în care oamenii care trăiesc de la groapa de gunoi a municipiului au găsit deşeuri medicale periculoase aruncate aiurea. Ceea ce este foarte grav şi periculos. Există deşeuri nepericuloase, care sunt asimilabile celor menajere şi deşeuri periculoase, în care sunt cuprinse deşeurile anatomo-patologice şi deşeurile infecţioase. Uniunea Europeană cere anumite reguli în ceea ce priveşte arderea acestor deşeuri. La Târgu Jiu avem un crematoriu vechi, pe care îl putem folosi până la 1 ianuarie 2008, dar avem şi o instalaţie ecologică de incinerare, deja montată, dar pe care nu am folosit-o încă. Am primit-o de la Ministerul Sănătăţii Publice anul trecut. La această instalaţie mai avem nevoie de un mărunţitor, care este extrem de scump, de câteva ori preţul instalaţiei. Bugetul unităţii noastre nu ne permite această investiţie“, a spus medicul Pălivan.

Incinerator ecologic la Târgu Jiu

În ciuda acestor considerente, la Târgu Jiu există şansa ca unitatea medicală să-şi incinereze deşurile medicale periculoase la crematoriul propriu şi ecologic: „Se va modifica şi groapa de gunoi, adică la ea nu vor mai avea acces oamenii care trăiesc din gunoaie. Dacă vom putea face rost de mărunţitor, cu atât mai bine, dar am putea funcţiona şi cu incineratorul ecologic, pentru că este în conformitate cu normele ecologice ale UE. Acesta ar fi lucrul cel mai convenabil pentru că transportul deşeurilor la alte crematoii din ţară, chiar şi la Craiova, unde este cel mai aproape de noi, ne va costa enorm.

Preţurile sunt foarte mari, iar bugetul nostru destul de mic. Capacitatea instalaţiei de incinerare deserveşte numai bine unitatea noastră medicală, aşa că soluţia cea mai bună este să ne ardem deşeurile în propria ogradă. Noul incinerator va funcţiona la Pasarelă, la locaţia de acolo a spitalului judeţean“, a declarat directorul Pălivan. Din păcate, unităţile medicale se confruntă cu o problemă: să respecte normele impuse de UE costă extrem de mult, iar nerespectarea atrage după sine amenzi usturătoare din partea Gărzii de Mediu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS