Acasă Local Dolj Vârstnicii mai speră la majorarea pensiilor

Vârstnicii mai speră la majorarea pensiilor

Zeci de vârstnici se înghesuie zilnic, la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj, pentru a cere recalcularea pensiilor. Indignaţi că indexarea le-a adus doar câţiva lei la pensiile care sunt şi aşa foarte mici, aceştia încearcă să afle dacă nu cumva s-a produs vreo greşeală când au fost făcute calculele. Alţii aduc acte care dovedesc că au încasat diverse sporuri salariale sau indemnizaţii de conducere şi care la data actualizării nu se aflau în dosar, în speranţa că le vor fi adăugaţi câţiva bănişor la pensie. „Orice pensionar este aşteptat să-şi depună astfel de acte pe care reuşeşte să le obţină de la fostele unităţi la care a lucrat. Zilnic, numai la mine vin în audienţă, între orele 8.00 – 12.00, în jur de 50 de persoane. Discuţiile durează foarte mult, deoarece majoritatea au impresia că noi, din rea-voinţă, nu vrem să le punem mai mulţi bani la pensie. Aşa că trebuie să le explicăm că există o formulă de calcul pe care trebuie să o respectăm, chiar dacă asta înseamnă mărirea unei pensii doar cu câţiva lei“, a declarat Marin Forţan, director executiv adjunct la CJP Dolj.

Dovada încasării diverselor sporuri poate fi adusă până în 2008

Marin Forţan a precizat că, în cazul posesorilor de dosare care aduc dovada că au primit sporuri, pensia va fi recalculată, după care se va emite o nouă decizie. În prezent, din acest considerent, se lucrează încă la peste 45.000 de dosare care au beneficiat de prevederile Ordonanţei nr. 19/2007, dosare la baza cărora se luase în calcul, iniţial, salariul minim pe economie. Potrivit actului normativ, calculul se face de această dată la salariul mediu pe economie.

Pensionarii pot să mai aducă acte cu care să dovedească faptul că au încasat diverse sporuri până în anul 2008. Foarte mulţi însă întâmpină probleme atunci când trebuie să le obţină de la societăţiile unde au lucrat. „Am avut un pensionar care nu a reuşit să obţină de la firma la care a muncit toată viaţa acte care să dovedească faptul că avea sporuri, pe o perioadă de doi ani. Cei de la firmă i-au argumentat că au pierdut toate registrele din perioada respectivă, aşa că bărbatul nu poate să probeze că a primit sporuri pentru cele 24 de luni. Ar trebui să fie mai multă înţelegere şi să-i dea dovezile respective, mai ales că ştiau că a lucrat acolo 40 de ani“, a adăugat Forţan.

Exit mobile version