Acasă Local Jurasic parc la Haţeg

Jurasic parc la Haţeg

Zeci de specialişti din mai multe ţări din Europa au vizitat în aceste zile geoparcul de la Haţeg, unde au existat cândva dinozaurii pitici şi care se află acum în patrimoniul UNESCO. Vizita a fost prilejuită de organizarea unui simpozion de către Comisia Europeană. Dinozaurii pitici din zona Haţegului sunt cei mai cunoscuţi din Europa şi au trăit în urmă cu circa 65 de milioane de ani, perioadă în care Ţara Haţegului era o insulă în mijlocul Oceanului Tethys (din care s-a format Marea Mediterană).

Geoparcul se întinde pe o suprafaţă de 1.200 de kilometri pătraţi şi în anul 2004 a fost dată o hotărâre de guvern prin care i se atribuia acest nume. Acum, activitatea de aici este susţinută cu resurse puţine de către administraţiile publice locale aflate pe teritoriul Haţegului, care şi-au adaptat planurile de dezvoltare incluzând şi acest aspect. Nu toţi însă îşi ţin promisiunile şi finanţarea pentru cercetare vine şi de la Bucureşti.

Vizita din aceste zile a delegaţiei europene, alcătuită din profesori universitari şi cercetători, în ţinutul Haţegului va fi un studiu de caz pentru cei care doresc, în perspectivă, să dezvolte în propriile state astfel de rezervaţii. Evenimentul a fost organizat prin programul TAIEX, destinat noilor ţări membre ale Uniunii Europene şi ţărilor candidate.

Peste 60 de persoane, din 23 de ţări europene, au venit să vadă locul în care au fost descoperite fosilele dinozaurilor pitici.

Geoparcul din Ţara Haţegului este cuprins în circuitul UNESCO din anul 2005, când a fost acreditat şi recunoscut în Reţeaua Europeană a Geoparcurilor. Acesta este primul din regiunea est-europeană, iar acum mai există astfel de zone în Cehia şi în Croaţia.

Exit mobile version