Acasă Local Angajaţi fără asigurare de sănătate

Angajaţi fără asigurare de sănătate

Peste 20.000 de angajaţi şi beneficiari de ajutor social şi-au pierdut în ultimele patru luni dreptul la asistenţă medicală gratuită din cauză că angajatorii nu au achitat contribuţia la asigurările de sănătate sau, dacă au făcut-o, au „uitat“ să declare acest lucru.

Potrivit Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj, nedepunerea timp de trei luni consecutive a declaraţiei privind contribuţia la asigurările de sănătate atrage ştergerea de pe lista cu asiguraţi a angajaţilor firmei respective. Din luna iunie şi până în prezent, peste 20.000 de persoane şi-au pierdut în acest mod calitatea de asigurat în judeţul Dolj. Vina este a angajatorilor, care dovedesc astfel că prea puţin le pasă de soarta propriilor salariaţi.

Unităţile publice, pe lista rău-platnicilor

În categoria firmelor care îşi privează angajaţii de dreptul la asistenţă medicală, o pondere mare o au, culmea, chiar societăţile de stat. Cei mai mari datornici sunt consiliile locale, care se ocupă de beneficiarii Legii nr. 416. Pentru încasarea ajutorului social, oamenii trebuie să presteze muncă în folosul comunităţii. Consiliile locale uită apoi să plătească dările către stat, lăsându-i pe aceşti năpăstuiţi fără dreptul la asistenţă medicală gratuită.

Numai în iunie, lună în care numărul celor ce şi-au pierdut calitatea de asigurat a atins recordul de 12.200, 22 de consilii locale erau pe lista cu restanţieri. Este vorba de cele din Băileşti, Unirea, Caraula, Gângiova, Urzicuţa, Carpen, Ţuglui, Negoi, Cernăteşti, Drănic, Cârna, Rast, Ghidici, Măceşu de Jos, Siliştea Crucii, Lipovu, Seaca de Câmp, Giubega, Afumaţi, Bucovăţ, Sopot, Ghindeni şi Bechet. Acestea nu depuseseră declaraţiile nici pentru propriii angajaţi, astfel că, de la primar până la cel mai umil funcţionar, toţi figurau ca neasiguraţi la CAS Dolj.

Somaţii pentru 288 de societăţi

Angajatorii nu şi-au pierdut năravul nici acum. Din luna septembrie, alte 528 de persoane au fost tăiate de pe liste din cauza nedepunerii declaraţiilor. Printre acestea se află şi unităţi publice, cum ar fi Şcoala cu clasele I-VIII Coţofeni, unde cadrele didactice au rămas fără asigurarea medicală.

În continuare, pentru luna octombrie, CAS Dolj a emis o somaţie pentru alte 288 de societăţi de stat şi particulare care nu au depus declaraţiile timp de două luni pentru cei 1.900 de angajaţi. În fruntea acestei liste se află Direcţia Silvică Dolj, cu 586 de persoane, şi Consiliul Local Desa, cu 277 de oameni. Pe listă se află şi alte instituţii publice, cum ar fi Muzeul Olteniei, Şcoala nr. 19 Craiova, Centrul de Aparatură Medicală din Craiova şi Primăria Cârcea.

Ce pierd angajaţii

Angajaţii şi beneficiarii de ajutor social care şi-au pierdut calitatea de asigurat nu pot să primească medicamente gratuite şi compensate, iar de consultaţii gratuite la medicul specialist şi internare gratuită în spital beneficiază, doar în cazuri de urgenţă. Pentru ca angajaţii să nu mai afle acest lucru abia când ajung la medic cu o problemă de sănătate, ei pot să afle dacă societatea la care lucrează nu a achitat contribuţiile chiar de pe site-ul CAS Dolj, unde sunt afişate în fiecare lună societăţile restante. „CAS Dolj a luat decizia publicării angajatorilor care nu depun declaraţiile nominale lunare, pentru a veni atât în sprijinul angajatorilor, cât şi al asiguraţilor, care, prin nerespectarea de către angajatori a obligaţiilor menţionate, nu pot beneficia de servicii medicale până la dovedirea calităţii de asigurat, deşi contribuie la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate“, a declarat ec. Aura-Gabriela Militaru, preşedinte-director general al CAS Dolj.

Evidenţă

Ultimele date ale CAS Dolj arată că în luna august se aflau înscrise pe listele medicilor de familie 685.372 de persoane. Dintre acestea, 573.893 erau înregistrate ca persoane asigurate, iar 111.479, ca beneficiare ale pachetului minimal (servicii medicale de urgenţă).

Exit mobile version