21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Iarnă pe datorie

Mii de craioveni sunt datori vânduţi furnizorilor de apă şi căldură. Ca să-şi plătească restanţele şi penalizările în noiembrie, de pildă, ei ar trebui să scoată din buzunar, în medie, peste şapte milioane de lei vechi de apartament. Distribuitorii îi creditează însă şi în această iarnă.

Aproape 700 de miliarde de lei vechi au de plată craiovenii către furnizorii de apă şi căldură, dacă luăm în calcul numai facturile neachitate mai vechi de trei luni. Scăzând subvenţia acordată de stat Regiei de Termoficare Craiova în contul asistaţilor social, circa 150 de miliarde de lei vechi pe sezon, ar mai fi vorba de o restanţă de 550 de miliarde, din care 450 de miliarde către Termoficare şi circa 100 de miliarde de lei vechi către Compania de Apă Oltenia SA. Împărţit la 76.000 de apartamente, câte mai sunt deservite în prezent de ambii prestatori, rezultă în dreptul fiecărei locuinţe o restanţă la întreţinere de 7,2 milioane de lei vechi. Situaţia financiară precară, dar şi reaua-voinţă îi împart pe craioveni în două categorii: consumatori cu plata întreţinerii la zi în permanenţă, adică acei beneficiari care nu sunt creditaţi de furnizorii de utilităţi, şi rău-platnici, respectiv beneficiarii creditaţi de furnizori. În ciuda debitelor, şi cei din urmă vor beneficia de căldură şi apă caldă în această iarnă.

Datoria istorică, în scădere

Tatian Tudorache, directorul Regiei Autonome de Termoficare Craiova, spune că în octombrie 2007 se înregistrează cea mai mică datorie istorică din ultimii cinci ani. „În 2007, această datorie a scăzut cu aproape o treime, iar în urmă cu doi ani se cifra la aproape 1.000 de miliarde de lei vechi. Estimăm că debitul va scădea şi la începutul anului 2008, având în vedere că preţul gigacaloriei nu se va modifica, o parte din costurile de producţie sunt subvenţionate, iar Craiova beneficiază aproape integral de sisteme de contorizare la scară de bloc“, a declarat directorul Termoficării. Tudorache susţine că, pentru un apartament cu două camere, în Craiova se consumă căldură de 1,6 milioane de lei vechi pe lună, acesta fiind şi imobilul de referinţă în previzionarea consumului de gigacalorii la nivelul oraşului. Aproape tot atât plăteşte o familie pentru apa potabilă şi pentru apa caldă, la un loc.

Apa, ultima plătită

24 de asociaţii de proprietari din Bănie sunt datoare către Compania de Apă Oltenia SA cu mai mult de un miliard de lei vechi fiecare. Alte 60 de asociaţii aveau la 30 septembrie debite între 100 de milioane de lei vechi şi un miliard către furnizorul de apă, iar numărul total de asociaţii cu datorii mai vechi de trei luni se ridică la 98. Potrivit directorului general al Companiei de Apă Oltenia SA, nu s-au înregistrat în ultimul an semne că datoriile marilor debitori s-ar diminua. „Asociaţiile au învăţat că nu pot rămâne fără apă potabilă, de aceea plătesc întâi alţi furnizori, iar pentru apă nu mai au bani“, a susţinut directorul Stamatoiu. Între fruntaşe se află Asociaţia nr. 14 1 Mai, cu 9,5 miliarde de lei vechi, Asociaţia nr. 24 Craioviţa Nouă, cu 5,7 miliarde de lei vechi, Asociaţia nr. 1 A Craioviţa Nouă şi Asociaţia nr. 7 Rovine, cu câte 1,9 miliarde de lei vechi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS