12.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUite acreditarea, nu e acreditarea

Uite acreditarea, nu e acreditarea

Scandalul dintre Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi Universitatea „Spiru Haret“ le dă mari emoţii studenţilor craioveni înscrişi la formele de învăţământ ID şi fără frecvenţă ale universităţii.

Studenţii Universităţii „Spiru Haret“- Centrul Universitar Craiova nu se bucură de un început liniştit de an universitar. Cum între universitatea ale cărei cursuri le urmează şi MECT a izbucnit un scandal, aceştia se tem că plătesc pentru nişte specializări care nu sunt acreditate şi că nu vor primi diplome de absolvire. Reprezentanţii MECT acuză Universitatea „Spiru Haret“ că înscrie studenţi la 20 de specializări ID, dintre care doar cinci au autorizaţie privizorie pentru forma de învăţământ la distanţă, adică vor fi acreditate peste şapte sau opt ani. Aceştia îşi bazează afirmaţiile numai pe HG 676 din iunie 2007, care cuprinde lista cu toate facultăţile autorizate provizoriu sau autorizate şi unde specializările universităţii sunt trecute la forma de învăţământ de zi numai pentru facultăţile din Bucureşti.

MECT ameninţă că nu va recunoaşte diplomele studenţilor din Centrul Teritorial pentru Învăţământ la Distanţă (CTID) Craiova care urmează aceste specializări. „Specializările care nu sunt trecute în HG 676/2007 nu există şi studenţii care le urmează vor primi diplome care nu au nici o valoare juridică. Universitatea «Spiru Haret» nu şi-a depus dosarele de acreditare pentru toate specializările ID şi de aceea aceste specializări nu sunt recunoscute. Problema este că ei interpretează legea aşa cum vor şi duc în eroare studenţii. Aceştia trebuie să ştie foarte bine la ce facultate se înscriu şi trebuie să se informeze înainte de a face acest pas, trebuie să citească hotărârea de guvern unde sunt trecute toate specializările acreditate“, a explicat Daniel Tomoni, consilier din cadrul Direcţiei de Relaţii Publice a MECT.

Conform acestui act normativ, Universitatea „Spiru Haret“ are acreditări pentru ID numai pentru specializările marketing, management, istorie şi limba şi literatura română.

„Hotărârea de guvern este ilegală“

Pe de altă parte, reprezentanţii CTID Craiova resping acuzaţiile MECT şi consideră ilegală HG 676/2007.

„Din punctul nostru de vedere, acea hotărâre de guvern este ilegală şi atunci când a apărut le-am trimis o scrisoare celor de la minister prin le-am arătat că nu este corect ce scrie acolo. Nu ne-au trimis răspuns nici până azi. Noi avem ID de şapte ani, aici lucrează procurori, magistraţi, poliţişti care nu ar sta dacă aceste specializări nu ar fi acreditate. În conformitate cu art. 60 din Legea învăţământului nr. 84/1995, formele de învăţământ cu frecvenţă redusă şi ID pot fi organizate de instituţiile de învăţământ superior care au cursuri de zi, iar conform Legii nr. 87/2006, evaluarea şi acreditarea se fac la nivelul structurilor de învăţământ, şi nu pentru formele de învăţământ“, a explicat Gheorghe Bică, directorul CTID Craiova şi prorectorul Universităţii „Spiru Haret“.

Ministerul Educaţiei schimbă legile, dar uită apoi de ele

Reprezentanţii universităţii solicită ministrului educaţiei şi secretarului de stat pentru învăţământul superior, Dumitru Miron, să le arate ce lege au încălcat. În caz contrar, universitatea va chema în instanţă MECT.

„Până în 2004, toate universităţile trimiteau dosare de acreditare pentru toate formele de învăţământ la Comisia Naţională de Evaluare şi Acreditare, actuala Agenţie Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, cu toate că ordinul respectiv contrazicea Legea învăţământului. Din 2005 a apărut ordinul ministrului educaţiei care prevede că formele de ID şi frecvenţă redusă pot fi organizate numai de universităţile care organizează cursuri de zi în domeniile respective şi care dispun de departamente specializate, aşa că nu mai avea sens să trimitem în acest an dosare de acreditare pentru ID. Noi aşteptăm acum răspunsul ministerului şi dacă ne dovedeşte că am încălcat legea, atunci noi ne conformăm şi ne acredităm, iar dacă noi avem dreptate, atunci îi vom da în judecată. Indiferent de ce se va întâmpla, studenţii nu vor pierde nimic şi studiile lor vor fi recunoscute“, a precizat Bică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII