16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCazuri de diabet şi hepatită, descoperite la evaluarea sănătăţii

Cazuri de diabet şi hepatită, descoperite la evaluarea sănătăţii

OLT. Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei a demarat timid în ceea ce priveşte prezenţa populaţiei la medic. La începutul celei de-a patra luni de derulare a programului, şeful Casei de Asigurări de Sănătate, Tiberiu Mateescu, a prezentat situaţia pentru primele două luni – iulie şi august.

Din 96.934 de persoane care trebuia să meargă la medicul de familie pentru a fi trimise la analize, s-au prezentat 48.147, iar dintre acestea, doar 36.356 au mers la analize. În luna iulie, din 49.108 persoane s-au prezentat la medic 12.277, iar la analize, 9.242. În august, din 47.826 de persoane, au fost consultate de medic 35.870 şi şi-au făcut analizele 27.114. În ceea ce priveşte rezultatele investigaţiilor, purtătoarea de cuvânt a CAS, Gabriela Pavel, a declarat că unele persoane au aflat că suferă de diverse boli. „Cele mai numeroase cazuri de diagnostice sunt de diabet, urmate de hepatite cronice şi sideremie (lipsă de fier – n.r.)“, a afirmat reprezentanta CAS.

Hellios şi Lisimed au făcut cei mai mulţi bani

Dintre cele nouă laboratoare care au încheiat contracte cu CAS, cele mai solicitate au fost SC Centrul de Sănătate Hellios SRL din Slatina, al fostului director al fiscului, Marin Gubandru, care a încasat deja contravaloarea a aproape 16.000 de analize în iulie şi a peste 42.500 în august, şi SC Lisimed SRL, tot din Slatina, aparţinând fostului director al DSP, Aurelian Simionescu, care a avut aproape 9.000 de analize în iulie şi peste 35.700 în august. Ultimul în top este ambulatoriul Spitalului Judeţean.

45 de medici aşteaptă să primească banii

45 de medici de familie din cei 237, câţi sunt în judeţ, care au încheiat toţi contracte cu CAS în cadrul programului de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, nu au primit încă decontul pentru serviciile prestate.

Tot la capitolul probleme, reprezentanţii casei au menţionat modificarea softului prin care se face raportarea rezultatelor şi încălcarea de către Compania Naţională Poşta Română a protocolului încheiat cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate privind distribuirea taloanelor către beneficiari. Potrivit lui Tiberiu Mateescu, au existat cazuri în care adresa de plic era corectă, dar taloanele dinăuntru erau pe alte nume. În al doilea rând, CNAS a trimis, săptămâna trecută, la sediul CAS din Slatina saci cu 5.000 de plicuri, ai căror destinatari nu au fost găsiţi la domiciliu, sarcină ce revenea poştei. Aceste taloane pot fi ridicate de la sediul CAS direct de către cei care nu au primit plicurile la domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS