10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoala pentru autişti are nevoie de susţinere

Şcoala pentru autişti are nevoie de susţinere

Cel puţin cinci copii autişti din Valea Jiului vin zilnic la şcoală, în clasa rezervată pentru ei la Şcoala Generală „Carmen Sylva“ din Petroşani, acolo unde învaţă să depăşească anumite limite, ajutaţi de cadrele didactice de specialitate. Ei au între şase şi nouă ani şi stau la cursuri până la ora 16.00, când părinţii lor vin şi îi iau acasă. Toţi provin din familii sărace şi acesta este singurul lor sprijin în lupta cu viaţa.
Această unitate de învăţământ este singura din Hunedoara în care sunt primiţi aceşti copii, iar dascălii de aici au urmat cursuri de calificare. În cazul lor, singurul sprijin vine de la sistemul în care sunt integraţi, iar profesorii regretă că nu pot face mai mult. „În alte ţări, există un cadru specializat pentru fiecare copil. Noi ne descurcăm cu două cadre şi cu jumătate de normă vine altul pentru terapia specială. E greu şi ne descurcăm cu mijloace puţine, deşi capacităţile lor intelectuale sunt deosebit de dezvoltate“, a spus Vasile Goran, directorul Şcolii Generale „Carmen Sylva“ din Petroşani.La această unitate de învăţământ au mai fost până în anii trecuţi trei copii, însă, pentru că familiile lor au fost mai înstărite, au ajuns în străinătate.

Dotări minime

La şcoală sunt consiliaţi şi părinţii, pentru că mai ales ei au nevoie de sprijin, dar clasa în care învaţă copiii nu este dotată aşa cum ar trebui. „Ne-ar prinde bine orice dotare sau sponsorizare. Am primit recent câteva jucării şi jocuri logice, pentru că aceşti copii au o putere fantastică de concentrare. Nu prea avem multe posibilităţi pentru ei, dar încercăm să ne descurcăm cu ce mai primim câteodată“, a mai spus Goran. Clasa are un singur calculator şi mereu copiii stau la rând să se joace, iar jocurile în care pot fi cooptaţi sunt puţine. Specialiştii spun că aceşti micuţi pot învăţa maximum 80 de cuvinte şi pentru părinţii lor au fost organizate în anii trecuţi mai multe cursuri de specialitate la un cabinet psihologic din Petroşani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS