16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎntre muzica populară şi legile statului

Între muzica populară şi legile statului

Născută pe plaiuri olteneşti, veselă şi dinamică, interpreta de muzică populară Angela Călin îşi împarte timpul între reflectoarele scenei şi activitatea strictă din prefectură.

Deşi cântă de mică, de pe vremea când se juca încă în livada bunicii, activitatea profesionistă pe scena muzicii populare şi-a început-o în 1999, la Ansamblul „Căluşul“ din Scorniceşti. Din 2003, deşi ansamblul şi-a schimbat denumirea în „Plaiurile Oltului“, artista a rămas fidelă echipei de acolo. Aici activa ca solistă vocală şi prezentatoare. De mică s-a acomodat cu reflectoarele scenei. Prima apariţie în public a avut-o la cinci ani.
„Bunica mea cânta frumos. Tata a cochetat cu muzica, dar eu mai mult de la bunica am moştenit şi talentul, şi dragostea pentru muzică. Soţul şi cei doi copii m-au încurajat întotdeauna în demersurile mele. Am avut parte numai de armonie şi de înţelegere în familie şi asta nu poate decât să mă mulţumească“, a spus artista Angela Călin.
Pe lângă faptul că a avut ocazia să îşi ducă visul destul de departe, alt avantaj pe care i l-a adus muzica populară este vizitarea unor ţări pe care le vedea înainte decât la televizor. A avut concerte în Portugalia, Spania, Franţa, Ucraina sau Irak. Şi în ţară a fost invitată la numeroase posturi de televiziune locale şi naţionale şi speră să o ţină tot aşa.
Până acum are două discuri scoase şi mai lucrează la unul care va apărea până la sfârşitul anului. „Majoritatea cântecelor sunt scrise de mine. Mă ocup şi de linia melodică, şi de versuri. Unele sunt luate din culegeri. Îmi place mult să culeg versuri populare“, a mai spus solista. Costumele pe care le poartă cu mândrie sunt cele rămase de la bunica sa. Unul dintre cele mai importante premii din palmaresul artistei este locul II pe ţară la „Cântarea României“.
Activitatea artistică i-a oferit prilejul să treacă pragul tuturor televiziunilor locale sau naţionale şi să îi aibă alături pe scenă pe Maria Olteanu, Neta Soare, Nicu Creţu, Ilie Dârvăreanu, Nelu Şerban şi mulţi alţii.

„Nu pot să stau fără să cânt“

La prefectură lucreză ca referent 1A, iar activitatea de aici este lipsită de creativitate. Dar cele două domenii şi-au găsit loc în viaţa solistei.
Artista este o fire veselă şi cu poftă de viaţă. De aceea multe dintre cântecele ei vorbesc despre petreceri şi oameni veseli. Amintiri în legătură cu activitatea artistică are din şcoala gimnazială. Pe atunci, împreună cu o colegă de clasă cântau în duet şi o imitau pe Maria Ciobanu.
Când vine acasă este aşteptată de cei doi copii, fetiţa de cinci ani şi un băiat de 22 de ani. Deşi are un mic regret că doar fetiţa are talent şi înclinaţie spre muzică, se bucură nespus pentru fiecare realizare a „moştenitorilor“ familiei. Aceasta i-a fost mereu alături în derularea tuturor demersurilor artistice. Soţul este antrenor de fotbal şi, chiar dacă s-ar zice că nu are nici o legătură cu viaţa artistică, înţelegerea a avut prioritate în familie.
„Pur şi simplu, nu pot să stau fără să cânt. Mai cânt şi prin casă. Sâmbăta şi duminica sunt singurele mele zile libere, dar asta nu înseamnă că stau. Cânt. Particip la multe evenimente în afara programului de serviciu. Asta îmi place cel mai mult şi îi acord cântecului toată atenţia“, a mărturisit artista Angela Călin.
În timpul liber, Angela Călin face drumeţii sau se plimbă pe jos. „Îmi plac mult drumeţiile. Cel mai mult la munte. Iar mersul pe jos este o plăcere. Mai am şi alte pasiuni, cum ar fi pictura şi compunerea poeziilor“, a mai spus cântăreaţa de muzică populară.
Pentru descrierea personalităţii vedetei, cel mai bine se potriveşte o strofă dintr-un cântec propriu: „Omule, trăieşte-ţi viaţa/Chiar şi pentru o zi/Dă la inimă ce-ţi cere/Fă-ţi doar bucurii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS