11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocal35.000 de studenţi, fără loc în cămine

35.000 de studenţi, fără loc în cămine

Universităţile îşi redeschid azi porţile pentru mai mult de o jumătate de milion de studenţi dornici să obţină în anii facultăţii acele abilităţi care să le ofere şansa unei cariere de succes. Lipsurile administrative umbresc însă şi în acest an aspectul academic.

Problema locurilor insuficiente în cămine rămâne de departe cea mai mare spaimă a studenţilor care nu locuiesc în oraşul în care se situează facultatea unde învaţă. Studenţii sunt mai puţin interesaţi de baza materială a facultăţilor unde vor învăţa sau de profesorii ce le vor îndruma paşii în viitoarele meserii, din cauză că lipsa unui acoperiş deasupra capului îi forţează să se gândească doar la grija zilei de mâine, iar pe unii îi deturnează chiar de la ceea ce şi-au propus iniţial, adică învăţătura.

Pentru foarte mulţi tineri, situaţia este cu adevărat disperată. Aceasta pentru că în cazul în care nu vor avea şansa de a pune mâna măcar pe o cameră plină de igrasie şi gândaci, fără uşă, toaletă proprie şi cu geamurile sparte, trebuie să închirieze un spaţiu de la particulari, lucru care pentru cei mai mulţi este imposibil.

 

Criterii pentru obţinerea unui loc în cămin

 

Pentru a primi un loc în cămin contează media, continuitatea şi situaţia socială a studentului. Oricum, studentul care are dreptul la un loc în cămin trebuie să înveţe la zi, pe locuri bugetare. Studenţii care învaţă pe locuri cu taxă sau în sistemul de învăţământ la distanţă nu au drept de cazare în cămine. Media minimă necesară obţinerii unui loc de cazare din partea facultăţii este stabilită de consiliul acestei instituţii. Această medie trebuie obţinută de student până la sfârşitul sesiunii de toamnă. La criteriul social se încadrează studenţii care sunt orfani de unul sau ambii părinţi, provin din centrele de plasament sau au situaţii sociale dificile. Principiul continuităţii se aplică în sensul menţinerii locului de cazare din anul precedent. Nu beneficiază de continuitate studenţii a căror medie este sub cea minimă stabilită de comisia de cazare pentru obţinerea unui loc în cămin.

 

Comisii ministeriale de control

 

Rezumându-ne strict la aspectul statistic, aproape 35.000 de studenţi nu vor avea loc în cămine în anul universitar care începe azi, deoarece s-au înregistrat 140.000 de cereri şi există 250.000 de studenţi bugetari, dar la nivel naţional sunt disponibile 106.000 de locuri. Cele mai grave situaţii se înregistrează în centre universitare din Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi.

Aşa cum era de aşteptat, lipsurile generează şi corupţia. Preşedintele Uniunii Studenţilor din România (USR), George Păduraru, semnala recent că, pe lângă lipsa locurilor, se înregistrează şi foarte multe cazuri de corupţie, la împărţirea camerelor. În primul rând, universităţile reţin aşa-numitele locuri de protocol, care nu sunt puse la dispoziţia studenţilor. Apoi, şi administratorii de cămin reţin câteva camere, pe care nu le raportează universităţilor, la redistribuiri, şi, nu în cele din urmă, există corupţia în rândul studenţilor, care îşi vând locurile. Mai mult, în ciuda faptului că pe 17 august reprezentanţii studenţilor împreună cu cei ai ministerului stabiliseră că se vor forma comisii mixte care să efectueze controale în cămine, ministrul educaţiei a emis un ordin prin care a numit exclusiv comisii ministeriale pentru acele controale.

 

Un loc în cămin costă 300-500 de euro

 

Cea mai gravă consecinţă a incapacităţii Ministerului Educaţiei de a face o strategie realistă pentru rezolvarea crizei locurilor din cămine este aceea că mulţi studenţi renunţă la facultate din cauză că nu au bani să îşi închirieze o locuinţă în Bucureşti sau nu au bani să îşi cumpere o cameră de cămin. Un loc în căminele din Bucureşti costă de la 300 la 500 de euro, în funcţie de cameră.

În astfel de condiţii, scenariul cazărilor este aproximativ acelaşi atât în Bucureşti, cât şi în ţară, actorii şi decorul fiind singurele elemente care diferă.

În anul universitar 2007/2008, aproximativ 278.000 de tineri vor studia la învăţământul superior de stat pe locurile de la buget, iar în jur de 200.000 vor învăţa pe locurile cu plată. Pentru facultăţile de stat, guvernul a aprobat pentru anul I pentru studii universitare de licenţă 57.216 locuri finanţate de la buget, pentru masterat – 18.979, pentru studii postuniversitare de specializare – 620, rezidenţiat – 2.500 şi doctorat – 1.685. La aceştia se adaugă studenţii de la universităţile particulare, unde există aproximativ 300.000 de locuri.

Promisiuni

 

Ca de fiecare dată, promisiunile au început să curgă. Premierul Tăriceanu le-a promis pe 21 septembrie reprezentanţilor Uniunii Studenţilor din România că va vorbi cu ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, astfel încât drepturile studenţilor, precum cel de reprezentare în forurile de decizie, dreptul la bursă şi la un loc în cămin, să fie reglementate în noua lege a învăţământului. Premierul a ţinut să precizeze că vor fi construite cămine noi pe măsură ce vor fi încheiate lucrările de reabilitare a căminelor vechi, subliniind în egală măsură faptul că există o presiune foarte mare în România, având în vedere că în ţara noastră 40% dintre studenţi solicită un loc în cămin, în condiţiile în care media în UE este de 10%. Premierul le-a cerut studenţilor să reclame administratorii de cămine care cer şpagă pentru un loc în cămin, precizând că ştie că această „afacere“ se face de către conducerea facultăţilor în colaborare cu comitetele studenţeşti.

 

Cristian Adomniţei, la Iaşi

 

Ministrul educaţiei, Cristian Adomniţei, va vizita azi, la Iaşi, la ora 8.30, campusul universitar „Tudor Vladimirescu“ şi va participa la festivităţile de deschidere a anului universitar 2007-2008, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“, la ora 10.00. De asemenea, la Universitatea Politehnică din Bucureşti, la festivitatea de deschidere a anului universitar 2007-2008 au fost invitaţi premierul Călin Popescu Tăriceanu şi fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. La Universitatea din Bucureşti, festivităţile vor avea loc azi, între orele 10.00 şi 12.00, la rectoratul universităţii, iar la eveniment vor participa rectorul Ioan Pânzaru, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Paul Henri, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Gheorghe Florea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII