12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalŞcoala, condiţionată de biletul de autobuz

Şcoala, condiţionată de biletul de autobuz

Aproximativ 300 de elevi şi studenţi din Uricani au fost pe punctul de a renunţa la cursuri, după ce firma care asigură transportul interurban a refuzat să le mai acorde reduceri. Consilierii locali au aprobat un proiect de hotărâre prin care să le fie achitată jumătate din suma pe care o dau pe bilet.

Tinerii din Uricani vor avea transportul spre şcoală subvenţionat de la bugetul local. Măsura a fost adoptată în şedinţa de consiliu din această săptămână, ca urmare a faptului că firma de transport care îi ducea pe tineri la şcoală nu mai acceptă reducerea tarifelor. Iniţial, consilierii s-au gândit doar la cei care provin din centrele de plasament, dar măsura a fost extinsă pentru toţi elevii şi studenţii navetişti.

Riscau să nu înveţe carte

 

Consilierii din Uricani au ales să dea lunar din bugetul local aproximativ 10.000 de lei ca să subvenţioneze costul transportului pentru aproximativ 300 de tineri care învaţă la liceele din Lupeni şi Petroşani sau la Universitatea din Petroşani şi care riscau să renunţe la şcoală din cauză că nu îşi pot achita biletul. „Ştiu că sunt copii de liceu ai căror părinţi sunt în Spania, iar ei se descurcă destul de greu singuri. În plus, în oraş există multe familii cu doi – trei copii care fac liceul la Lupeni sau la Petroşani şi care îi trimit cu rândul la şcoală. Chiar am nişte vecini care merg la şcoală când au bani părinţii lor sau o dată la două zile“, a spus Daniel Moraru, consilier din Uricani.

Pentru că în acest oraş nu există nici un liceu, copiii de aici erau condamnaţi să meargă la şcoală doar în zilele în care părinţii le dădeau bani. Mai mult, elevii îi roagă pe şoferii firmei de transport să îi ducă gratis până la Mina Uricani, iar aici pe cei ai minerilor, pentru a-i lua şi pe ei până la Petroşani. Mulţi fac drumul până la mină pe jos şi de acolo speră să ajungă la şcoală cu duba minerilor.

Firma ZMK, societatea care efectuează transportul interurban în Valea Jiului, a refuzat să mai accepte reduceri pentru diferite categorii de persoane, deşi, spun consilierii din Uricani, contravaloarea biletelor era achitată la timp.

De luna viitoare, elevii care provin din centrele de plasament sau de la casa de copii vor avea transportul subvenţionat de la bugetul local în proporţie de 100 la sută, iar ceilalţi, cu 50 la sută.

Până anul trecut, elevii şi studenţii plăteau doi lei pentru un bilet până la Petroşani, care costa trei lei, iar până la Lupeni numai un leu, costul fiind de 1,5 lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU