12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrefectul vrea control în şcoli

Prefectul vrea control în şcoli

Octavian Popescu s-a făcut foc şi pară pe responsabilii din ISJ pentru faptul că sutele de miliarde băgate în reabilitarea şcolilor încă nu dau rezultate.

OLT. Pentru că starea unităţilor de învăţământ din judeţ este mai proastă decât în 2006, deşi anul acesta pentru reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor Oltul a primit sute de miliarde de lei vechi, prefectul Octavian Popescu a anunţat ieri că va sesiza Corpul de control al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Ieri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) şi ai Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) au prezentat rapoarte diferite despre situaţia autorizării sanitare a instituţiilor de învăţământ. Prefectul a luat foc în momentul în care şi-a dat seama că, în ciuda celor aproape 500 de miliarde de lei vechi care au intrat anul acesta în învăţământul din Olt, numărul unităţilor şcolare şi al imobilelor anexe autorizate de ASP este mai mic decât cel de anul trecut. Dacă în 2006, din cele 635 de imobile destinate educaţiei 266 aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, anul acesta, din 555 de şcoli, licee, grupuri şcolare, colegii, internate, cantine, alte anexe şi grădiniţe, numai 261 sunt autorizate. Asta este socoteala Inspectoratului. Cea a ASP este alta. Potrivit raportului Autorităţii, în judeţ există 686 de imobile cu destinaţie şcolară şi preşcolară, din care doar 256 sunt autorizate sanitar. Brambureala celor două instituţii, reprezentate în Colegiul prefectural de inspectorul general adjunct Gabriel Savu (ISJ) şi de Dana Conea (şefa ASP), l-a scos din sărite pe Octavian Popescu, care, supărat pe lipsa de comunicare dintre cele două conduceri, vrea ca până astăzi părţile să-i prezinte o situaţie clară şi reală. „Este inadmisibil ca anul acesta pentru învăţământ în judeţ să intre aproape 500 de miliarde de lei vechi, iar noi să avem mai puţine şcoli autorizate decât anul trecut. Eu n-am decât să sesizez Corpul de control al Ministerului Educaţiei sau pe cel al primului-ministru să verifice modul în care se cheltuieşte banul public. Nu se poate aşa ceva! Mi se prezintă rapoarte diferite pe o singură temă. Asta înseamnă lipsă de comunicare“, s-a răstit prefectul la cei responsabili.
Gabriel Savu spune că motivul pentru care două treimi din unităţile şcolare nu sunt autorizate sanitar este lipsa alimentării cu apă potabilă. Savu a aruncat pisica în curtea primarilor localităţilor unde sunt probleme, spunând că anul acesta de proiectare s-au ocupat autorităţile locale.

Management defectuos

Stadiul reabilitărilor demarate la nivelul instituţiilor de învăţământ este, şi el, în mare suferinţă. Deşi banii alocaţi pentru reparaţii capitale la şcoli şi grădiniţe prin una dintre cele patru hotărâri de guvern aprobate în acest an au fost primiţi de autorităţile locale încă din luna martie, în prezent există şcoli pentru care nici n-au fost realizate proiectele. La un control efectuat în teren de echipe formate din reprezentanţi ai Prefecturii, Consiliului Judeţean şi ISJ s-au constatat întârzieri majore la diferite stadii ale investiţiilor. Potrivit raportului de după controale, din totalul investiţiilor pentru care s-au alocat fonduri prin HG nr. 300/2007, la data verificării numai 13 erau finalizate. La alte 13 unităţi de învăţământ lucrările se aflau în curs de finalizare, la 16 investiţiile erau în curs de execuţie, iar 12 reparaţii capitale nu erau încă începute. În această din urmă situaţie se aflau Colegiul „Ioniţă Asan“ din Caracal, Şcoala cu clasele I-VIII din Vişina, Şcoala cu clasele I-VIII Teslui, Şcoala cu clasele I-VIII Braneţ, Şcoala cu clasele I-VIII Vădastra, Şcoala nr. 2 Corabia etc. De asemenea, investiţiile nu fuseseră demarate încă la o serie de grădiniţe din Corabia, Milcov Deal, Văleni, Vişina, Comani şi Drăgăneşti-Olt.
Pentru toate acestea, Gabriel Savu dă vina pe primării, care au neglijat problemele şcolilor sau care au divergenţe cu directorii unităţilor de învăţământ, dar şi pe constructori, care participă la foarte multe licitaţii, câştigă multe lucrări şi apoi nu pot face faţă. Prefectul Octavian Popescu are altă opinie. „În primul rând, este vorba de management prost din partea responsabililor cu învăţământul. Dacă primarul este cum este, directorul de şcoală trebuie să se intereseze şi să supravegheze derularea investiţiilor. Dacă lucrurile merg prost, putem fi şi noi anunţaţi. Este simplu însă să se mai aştepte un ordin al prefectului cu soluţii şi sarcini decât să se pună umărul pentru realizarea unui management bun“, a concluzionat Popescu.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU