11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPosturile de profesor psiholog, neatractive

Posturile de profesor psiholog, neatractive

OLT. Posturile de profesor psiholog (consilierilor psihopedagogi li s-a recunoscut statutul de cadru didactic, primind titlul de profesori psihologi) scoase la concurs pentru mai multe şcoli din Olt au rămas neocupate. Anul acesta s-a înfiinţat primul cabinet de consiliere psihologică din mediul rural, la Şcoala cu clasele I – VIII din Găneasa. Directoarea Centrului Judeţean de Asistenţă şi Resurse (CJAR) Educaţionale, psih. Lucia Drăghiceanu, a spus: „Motivul pentru care absolvenţii nu sunt interesaţi de aceste posturi este faptul că venitul nu este motivant. Un debutant are un salariu de aproximativ şase milioane de lei vechi, foarte puţin pentru nevoile actuale“.
Alt aspect ar fi cel al migraţiei psihologilor către zone mai bine remunerate. „Foarte mulţi vin şi stau un an, doi în învăţământ, după care pleacă în Poliţie sau în domeniul Justiţiei, pentru că salariile nici nu se compară cu cele din şcoală“, a mai spus directoarea CJAR. Dacă acum necesarul de psihologi din şcoală se asigură foarte greu, în viitor, acest lucru va fi o reală problemă, cu atât mai mult cu cât, în noul proiect de lege a învăţământului, înfiinţarea unui cabinet de consiliere nu mai este condiţionată de numărul de elevi (în prezent se pot înfiinţa cabinete în şcolile cu minimum 800 de elevi sau cabinete interşcolare, care să deservească mai multe unităţi care, împreună, ating cel puţin acest efectiv). „Nu putem spune că ducem lipsă de solicitări, însă posturile nu se ocupă. Din acest an avem un cabinet şi în mediul rural, la şcoala din Găneasa, şi mai avem solicitări şi de la liceul din Văleni, de la şcoala din Crâmpoia“, a mai spus Drăghiceanu.
În judeţ sunt, deocamdată, puţin peste 40 de profesori psihologi, multe dintre posturi fiind ocupate în etapele de suplinire. Cei implicaţi speră însă într-o revigorare a acestei activităţi, problemele comportamentale ale elevilor fiind tot mai diverse şi mai greu de rezolvat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS