16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPlatforme mobile în loc de drepturi băneşti

Platforme mobile în loc de drepturi băneşti

După cinci ani de când legea obligă toate instituţiile statului să-şi facă rampă de acces pentru persoanele cu dizabilităţi fizice, Prefectura Dolj îşi instalează una nou-nouţă. Chiar dacă beneficiarii nu şi-au încasat drepturile băneşti pe luna august, acum se pot da la prefectură cu platforma mobilă. Aceasta va duce până în holul instituţiei, dar nu permite accesul în consiliul judeţean.

Legile nr. 519/2002 şi nr. 343/2004 obligă toate instituţiile statului să se doteze cu platforme de acces care să permită persoanelor cu dizabilităţi fizice intrarea în birourile funcţionarilor publici. Unele instituţii s-au conformat, cum este cazul Primăriei Craiova. Aici, dacă o persoană cu handicap sever îndrăzneşte să se aventureze pe platforma de acces are toate şansele să-şi piardă viaţa, din cauza pantei abrupte. Prefectura Dolj a adoptat poziţia struţului până la începutul acestei veri, când a organizat licitaţie pentru desemnarea firmei care ar trebui să monteze platforma.

Mai bine mai târziu decât niciodată

 

În clădirea în care funcţionează prefectura îşi are sediul, la etaj, şi consiliul judeţean, care nu este proprietar, ci doar „chiriaş“ acceptat tacit. În mod normal, şi consiliul judeţean ar fi trebuit să se intereseze de o modalitate prin care persoanele cu handicap fizic sever să poată accede către birourile funcţionarilor publici. „La începutul discuţiilor despre platforma de acces destinată persoanelor cu handicap s-a ajuns la concluzia că ea trebuie construită împreună cu consiliul judeţean. Pe parcurs am decis că trebuie construită doar de prefectură“, a spus subprefectul Ionel Ciobotea. Pentru că la prima licitaţie organizată de prefectură pentru achiziţionarea unei platforme pentru persoane cu handicap nu a venit decât o firmă, aceasta s-a amânat şi, pe 7 iulie, dealerul autorizat al firmei VIMEC SPA Italia a câştigat pentru suma de 69.463,9 lei, plus TVA de 13.198,14 lei. Pe stilul vechi, asta ar însemna 800 de milioane de lei pentru o platformă mobilă automatizată care nu permite accesul decât în holul prefecturii, nu şi în cel al consiliului judeţean. Surse demne de încredere din cadrul prefecturii dau ca sigură inaugurarea platformei la întoarcerea prefectului din concediu, cu tot atâta fast cât a fost şi la semnarea contractului dintre Automobile Craiova şi Ford.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII