12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentru de expertiză pentru îngrijirea paliativă

Centru de expertiză pentru îngrijirea paliativă

OLT. Primul centru din România de expertiză pentru îngrijirea paliativă, destinat personalului medical care oferă îngrijire la domiciliu bolnavilor de cancer, dar şi suport familiilor celor suferinzi, va funcţiona în cel mai scurt timp la Slatina. Vestea a venit de la prof. dr. Wim van den Heuvel, sociolog specializat în sociologia medicală şi iniţiatorul proiectului. Judeţul Olt a fost ales de guvernul olandez, care va susţine financiar, pentru doi ani, proiectul, urmare a rezultatelor de excepţie înregistrate în derularea altui proiect, iniţiat în 2003, când pentru prima dată în judeţ s-au format echipe de lucru pentru îngrijirea paliativă la domiciliu, cei implicaţi, medici şi asistenţi medicali în cea mai mare parte, fiind voluntari. În ţară există 19 centre de îngrijire paliativă, însă în sistem „hospice“, în spitale de stat, dar şi structuri private, centrul de la Slatina fiind deocamdată singurul destinat sistemului de îngrijire paliativă la domiciliu.

„Nu va fi un centru pentru urgenţe“

Incidenţa mare a bolii în rândul locuitorilor judeţului Olt, regiunea de sud fiind cea mai afectată, dar şi tradiţia de a muri acasă, care pentru bolnavii de cancer, în lipsa îngrijirii paliative, înseamnă o moarte dureroasă, i-au determinat pe voluntari să formeze echipe de intervenţie, în urmă cu patru ani fiind demarat proiectul PACARO. Patru echipe de lucru, două pentru zona Caracal şi două pentru zona Slatina, formate din medici şi asistenţi medicali, au oferit în aceşti ani asistenţă medicală la domiciliu bolnavilor de cancer. Niciodată nu au fost mulţi bolnavi cuprinşi în program, posibilităţile echipelor fiind reduse, iar interesul cetăţenilor pentru munca în sistem de voluntariat, aproape inexistent. S-a intervenit cu preponderenţă în mediul urban, voluntarii având de luptat la început cu mentalitatea familiilor, care foarte greu au acceptat intervenţia specialiştilor la domiciliu, chiar dacă au înţeles din primul moment că obiectivul acţiunii este ca bolnavii de cancer să scape de durere.
Prin existenţa centrului, care va funcţiona într-o clădire pusă la dispoziţie de dr. Aurelian Simionescu, se intenţionează formarea specialiştilor în domeniul îngrijirilor paliative, astfel încât să se lărgească reţeaua celor care vor oferi astfel de servicii, după cum a declarat dr. Luminiţa Dumitrescu, responsabilul pentru coordonarea şi executarea proiectului în România. Este în lucru şi un web site al acestui centru, va fi înfiinţată şi o linie verde, iar cei care intră în program se pot informa despre evoluţia la zi în acest domeniu, planul fiind acela al înfiinţării unei biblioteci, tot în cadrul centrului. „Ce trebuie să se înţeleagă este că nu va fi un centru pentru urgenţe, ci este destinat exclusiv bolnavilor cronici şi familiilor acestora“, a mai spus dr. Luminiţa Dumitrescu. „Aici vom învăţa ce să facem când nu mai putem face nimic“, a concluzionat dr. Aurelian Simionescu, membru al echipei de implementare a proiectului, echipă numeroasă, formată din medici cunoscuţi din judeţ, asistenţi medicali şi voluntari din alte domenii, care vor asigura suportul tehnic al întregii activităţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS