16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljŞcoala dăunează grav sănătăţii

Şcoala dăunează grav sănătăţii

Şcoli gată să cadă, cu geamuri sparte, bănci vechi şi ruginite, asta au găsit elevii doljeni în prima zi de şcoală. Indiferenţa autorităţilor şi interesele politice se răsfrâng însă asupra copiilor, care continuă să calce pragurile şcolilor devenite un pericol.

Zeci de elevi din comunele Gighera, Pleşoi şi Pieleşti au început anul şcolar 2007-2008 în aceleaşi condiţii ca şi anii trecuţi, printre geamuri sparte, pereţi care stau gata să cadă, mizerie şi igrasie. Conducerile unităţilor de învăţământ consideră că vinovată este birocraţia, din cauza căreia nu au putut gestiona la timp banii primiţi de la guvern şi de la autorităţile locale. Directorii îi arată cu degetul şi pe aleşii locali, care, neavând aceeaşi culoare politică, le-au întors spatele. Indiferent de vinovaţi, cei care au de suferit sunt elevii din clasele I – VIII, dar şi preşcolarii care continuă să frecventeze cursurile.

În comuna Gighera, situaţia unităţii de învăţământ este dramatică. Nici măcar directorul instituţiei, Ion Piţiche, nu poate garanta că aceasta nu s-ar prăbuşi la primul cutremur. Cu o vechime de zeci de ani, clădirea care adăposteşte 160 de elevi, în opt săli de curs, este la un pas să dispară. Un adevărat pericol pentru viaţa copiilor şi a cadrelor didactice, clădirea ar urma să fie consolidată abia spre sfârşitul anului, cu banii proveniţi din fonduri externe. Din cauza vechimii, şcoala are toate zidurile crăpate, iar unul dintre corpuri s-a deplasat cu 15 cm. Cum conducerea unităţii nu a reuşit să convingă mai-marii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj că oportune ar fi demolarea acesteia şi ridicarea uneia noi, la standarde moderne, elevii sunt nevoiţi să vină să înveţe carte în condiţii greu de imaginat. Bănci vechi şi ruginite, podeaua care emană un miros greu de suportat, uşi rupte, geamuri sparte, toate fac parte din viaţa de zi cu zi a elevilor care frecventează Şcoala din Gighera. „Şi aşa banii din străinătate au întârziat deoarece s-a organizat de două ori licitaţie şi nu a venit nimeni. Sperăm ca pe 28 octombrie să fie ales un câştigător. Pe timpul lucrărilor, copiii vor fi mutaţi la cele două structuri din Zăval şi Nedea“, a menţionat Ion Piţiche.

Directorul unităţii de învăţământ şi-a amintit că, în urmă cu doi ani, unul dintre tavane s-a prăbuşit într-un birou, distrugând tot mobilierul. Din fericire, nici o persoană nu se afla în acea încăpere. Totuşi, din cauza gradului avansat de degradare, elevii sunt supuşi zilnic unor astfel de pericole, putând în orice clipă să devină victimele indiferenţei celor mari.

 

La Pleşoi, pereţii sunt crăpaţi

 

Cam aceeaşi situaţie se putea întâlni şi la Şcoala din comuna Pleşoiu, unde, deşi proaspăt vopsiţi, pereţii crăpaseră din nou, semn că întreaga clădire este un pericol pentru copii. Aici, din cauză că drumul de acces nu este asfaltat, iarna se circulă cu dificultate, uneori fiind imposibil de ajuns. Într-o situaţie dezastruoasă este vechea şcoală, pe care directorul a decis să o închidă până când va primi banii necesari pentru renovare. Între timp, şcolarii au fost comasaţi în două grupe, una de dimineaţă şi alta după-amiază. Probleme au apărut şi aici deoarece elevii din Miloveni şi Frăsineni sunt nevoiţi acum să vină la singura şcoală funcţională, care se află la câţiva kilometri de casele lor. „Am cerut un microbuz Inspectoratului ca să îi putem aduce. Cei din clasele V-VIII, care termină după ora 18.00, nu pot să meargă pe jos până acasă, mai ales când vremea e urâtă. Am făcut o cerere la Inspectorat şi sper să ne fie adus un microbuz“, a menţionat directorul unităţii, Savu Bubulică.

 

Părinţii şi profesorii au scos bani din buzunar pentru renovări

 

În comuna Pieleşti, la şcoala şi grădiniţa nr. 1, lipsa banilor şi-a spus cuvântul. Inundaţiile din anii trecuţi au afectat serios structura de rezistenţă a celor două clădiri, fiind nevoie urgentă de sume importante pentru investiţii. Când vine vorba de bani, directorul unităţii, prof. Vasile Gheorghe, ridică neputincios din umeri. 30.000 de lei reprezintă suma direcţionată de guvern către cele două localuri şi asta abia în urmă cu câteva săptămâni. În realitate, aşa cum rezultă din expertiza comandată de conducerea instituţiei, este nevoie de 1,1 milioane de lei, bani de care nu se poate face rost. „Disfuncţionalităţi sunt, vă spun eu, atunci când cei care gestionează banii nu sunt din acelaşi partid politic cu cei care au nevoie de ei. Spre exemplu, la noi, cei de la primărie ne-au dat doar 15.000 de lei. Ca să facem o igienizare cât de cât a trebuit să luăm bani de la profesori şi părinţi şi să îi chemăm să ne ajute la vopsit şi zugrăvit pentru a putea să aranjăm şcoala. Aşa că fiecare cadru didactic şi-a luat clasa şi a aranjat-o“, a declarat prof. Vasile Gheorghe. Atât în şcoală, cât şi în grădiniţă, parchetul este foarte vechi, uşile şi giurgiuvelele, care datează cam din aceeaşi perioadă, scot în evidenţă lipsa unor investiţii serioase. Nici la capitolul geamuri cele două unităţi nu stau prea bine, în exterior majoritatea lipsind sau fiind sparte. Prof. Vasile Gheorghe a menţionat că unele din interior au fost înlocuite cu geamuri de la altă şcoală care şi-a pus termopane. În schimb, în grădiniţa nr. 1 şi în sala de sport, din cauza acoperişului distrus, apa curge în voie. Cadrele didactice au mai cârpit pe ici, pe colo, însă nu au putut opri apa să curgă şiroaie pe pereţi. Şi igrasia îşi face de cap în cele două corpuri ale instituţiilor de învăţământ.

Probleme sunt şi cu apa de băut, care la fântâna din curtea şcolii nu este potabilă, copiii fiind nevoiţi să vină de acasă cu apă în sticluţe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII