14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoapte Albă în Bucureşti

Noapte Albă în Bucureşti

Spectacole cu actori, acrobaţi, muzicieni, parade cu meşteşugari şi păpuşi uriaşe, proiecţii ale unor opere de artă pe Palatul Parlamentului, dar şi bungee jumping şi show-uri laser i-au încântat pe bucureşteni în „Noaptea Albă“ a oraşului, la care a luat parte şi preşedintele Băsescu.

„Noaptea Albă a Bucureştiului“, eveniment organizat pentru prima dată, a debutat la ora 18.00, în perimetrul Pieţei Unirii, în Piaţa Constituţiei şi în Parcul Izvor.

Programul a început cu două parade, una a trupei italiene Arti per Via, în care mai mulţi meşteşugari au defilat între Piaţa Unirii şi Piaţa Constituţiei, iar a doua, a trupei de teatru Saltimbanco Italiano, care a prezentat spectacolul „Puppets Parade“, cu păpuşi uriaşe care au dansat pe muzică braziliană. Evenimentul a inclus şi un moment in memoriam Luciano Pavarotti, care a încetat din viaţă pe 6 septembrie. Tenorul George Miron a cântat „You raise me up“, iar pe un ecran din Piaţa Constituţiei au fost proiectate fotografii cu Pavarotti.

Pe altă latură a Palatului Parlamentului, în Parcul Izvor, doritorii au urmărit show-uri laser, au putut consuma vată de zahăr sau floricele de porumb, dar şi experimenta bungee jumping, de pe o nacelă montată pe o macara. Pe parcursul serii şi al nopţii au fost proiectate pe faţada Palatului Parlamentului lucrări realizate de 30 de artişti într-o gamă largă de genuri – pictură, grafică, fotografie, graffiti, artă digitală, video, computer art şi real time audio-video performance, în Festivalul de proiecţii arhitecturale „Urban Art“.

 

Băsescu, încântat de iniţiativa Primăriei Capitalei

 

Trupa franceză de teatru stradal Malabar a prezentat, aproximativ jumătate de oră, până în jur de 23.00, spectacolul „Helios II – la saga des 1.000 soleils“, o combinaţie de teatru de stradă şi circ contemporan, care a inclus numere pe picioroange, acrobaţii, dar şi o insectă gigantică şi efecte pirotehnice.

La spectacolul din Piaţa Constituţiei şi-a făcut apariţia şi preşedintele Traian Băsescu, care s-a declarat încântat de iniţiativa Primăriei Capitalei. „A intrat şi Bucureştiul în clubul marilor oraşe care organizează o noapte albă, o noapte dedicată în primul rând propriilor locuitori“, a spus preşedintele, care a adăugat că tot ceea ce a văzut i s-a părut „spectaculos“. Alt spectacol inedit în Piaţa Constituţiei a fost reprezentaţia trupei Saltimbanco Italiano, intitulată „Vertical Concert“, în care muzicienii au cântat, la percuţie sau chitară, în poziţie orizontală, suspendaţi de sfori.

Pe tot parcursul evenimentului, în Piaţa Constituţiei a fost amplasată „Levity III“, o structură gonflabilă de mari dimensiuni alcătuită din labirinturi şi tunele, ultima creaţie a companiei Architects of Air.

DJ Internullo a dat startul, puţin înainte de ora 2.00, ultimei părţi a nopţii, dedicată muzicii de club. Până la 4.00 urma să mixeze şi DJ Andy şi DJ Wanda, după un show laser pe râul Dâmboviţa. La eveniment au participat şi mai multe teatre bucureştene, printre care „Bulandra“, „Odeon“, „Ion Creangă“, dar şi muzee precum cel al Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Literaturii Române sau Observatorul Astronomic şi Arcul de Triumf, ce a putut fi vizitat noaptea. Toate spectacolele au avut intrarea liberă. Evenimentul „Noaptea Albă“ va avea loc şi în alte cinci capitale din Europa – Roma, Paris, Bruxelles, Riga şi Madrid. Proiectul a fost iniţiat în urmă cu cinci ani în capitala Italiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII