21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjJumătate din unităţile şcolare din Gorj, neautorizate sanitar

Jumătate din unităţile şcolare din Gorj, neautorizate sanitar

GORJ. Din totalul celor 831 de unităţi şcolare de pe teritoriul judeţului Gorj, doar 307 au autorizaţie sanitară de funcţionare, potrivit reprezentanţilor Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj. Mariana Sfichi, directoarea adjunctă pe probleme medicale a instituţiei, a declarat că mai există, pe lângă cele 307, încă 104 unităţi şcolare care au obţinut autorizaţie sanitară temporară. „La cele 104 au fost descoperite nereguli care se pot îndrepta, de aceea au primit autorizaţie cu program de conformare. Din păcate, la nivelul judeţului există 420 de unităţi de învăţământ care nu sunt autorizate sanitar. Directorii a 217 dintre acestea au depus la sediul ASP Gorj dosarele pentru obţinerea autorizaţiei. Până pe 19 septembrie, au venit reprezentanţii unităţilor din Cătunele, Peştişani, Brăneşti, Hurezani, Schela, Prigoria, Baia de Fier, Plopşoru, Scoarţa“, a precizat Mariana Sfichi. Inspectorii din cadrul ASP Gorj au expertizat în vederea obţinerii autorizaţiilor sanitare de funcţionare 84 de unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar din care 17 au primit autorizare cu program de conformare. Din totalul celor 84 de şcoli şi grădiniţe verificate, 22 au fost respinse de la autorizare. Acestea sunt în localităţile: Ciuperceni, Turcineşti, Brăneşti, Văgiuleşti şi Schela. La Şcoala Primară nr. 2 din localitatea gorjeană Schela, clădirea în care învaţă elevii este deteriorată, neigienizată, iar grupul sanitar nu există. La Şcoala Primară nr. 1 din aceeaşi localitate, grupul sanitar este necorespunzător, localul neigienizat şi cu pavimentul deteriorat. „Copiii nu au condiţii în care să înveţe aşa cum ar trebui. La Brăneşti, grupul sanitar nu are acoperiş, este deteriorat şi lipsesc sistemul de încălzire şi gardul de împrejmuire. Este vorba despre Şcoala Primară Bădeşti, din comuna Brăneşti. La Grădiniţa Cârciu, din Văgiuleşti, sala de grupă este subdimensionată, iar acoperişul este deteriorat, zidurile sunt fisurate şi localul neigienizat“, a spus Mariana Sfichi.

Nu au solicitat obţinerea autorizaţiilor sanitare de funcţionare unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar din localităţile Bărbăteşti, Berleşti, Cruşeţ, Dănciuleşti, Bolboşi, Bustuchin, Crasna şi Dăneşti. Directorii acestor şcoli din judeţul Gorj riscă să fie sancţionaţi. Amenzile de care sunt pasibili sunt cuprinse între 10 şi 40 de milioane de lei vechi.

Potrivit reprezentanţilor ASP Gorj, în anul şcolar 2006-2007, au fost autorizate sanitar 411 unităţi de învăţământ, dintre care 104 au avut program de conformare. Nu au solicitat autorizaţie 344 de şcoli şi grădiniţe din judeţ.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS